Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Leuvense glasramen terug uit Amerika

De terugkeer van zes glasramen van de Corcoran Art Gallery in Washington naar de Abdij van Park, was de aanleiding voor een tentoonstelling in het stadhuis. Ze zette de glasramen als 17e- eeuwse topstukken van de Leuvense  meester-glazenier Jan De Caumont (1577-1659) in de kijker en toonde de tien jaar durende zoektocht van de Vrienden van de Abdij van Park en anderen om de verblijfplaats van de glasramen te achterhalen.

De tentoonstelling presenteerde één glasraam (middenpaneel) uit Yale University Art Gallery (New York), één centraal paneel dat zich al in de abdij bevond en twee zogenaamde glasraamtriptieken uit Corcoran Washington. Voor een keer kon je deze getuigen van Leuvense 17e –eeuwse glasschilderkunst van dichtbij bewonderen. In de schatkamer van het stadhuis vond je originele documenten uit de archieven van de Parkabdij en van de stad en nieuwe filmpjes die bijzondere getuigen aan het woord lieten. Een tijdslijn gaf je inzage in de internationale omzwervingen van deze unieke reeks glasramen, die destijds 41 stuks telde en in de periode 1635-1644 werd vervaardigd voor de kloostergangen van de Abdij van Park in Heverlee.

exclusieve rondleiding
Vrijdag 23 september 2016 om 11 en om 15 uur was glasrestauratrice Aletta Rambaut aanwezig in de tentoonstelling. Zij voerde het wetenschappelijk onderzoek naar de glasramen en gaf extra uitleg bij de tentoongestelde glasramen. Een aanrader.

steun de restauratie van de glasramen
Mede dankzij de Vrienden van de Abdij van Park zijn inmiddels 21 van de 41 glasramen terug in Leuven. Ze zullen in de nabije toekomst gerestaureerd en teruggehangen worden op hun oorspronkelijke plaats: de kloostergangen van de Abdij van Park.
Om dit te realiseren, organiseren de Vrienden van de Abdij van Park een fondsenwerving.  En ze rekenen daarvoor op hulp van zoveel mogelijk belangstellenden, ook op die van jou! Elke vrije gift, klein of groot, die gestort wordt op rekening van de Koning Boudewijnstichting  BE10 0000 0000 0404, met gestructureerde code 182/0740/00146, maakt het mee mogelijk om alle gedurende de laatste halve eeuw  teruggekeerde en gerecupereerde glasramen te restaureren en  na 380 jaar terug thuis te laten komen in hun abdij. Een gift van 40 euro of meer geeft recht op een fiscaal attest. Op de website www.parkabdij.be/glasramen en op  www.facebook.com/Parkabdij houden de Vrienden van de Abdij van Park je op de hoogte van de resultaten van de fondsenwerving.

Expo van 8 t.e.m. 29 september 2016 in het stadhuis, Grote Markt 9, 3000 Leuven
gratis toegang, open van woe-zo, van 11 tot 18 uur. 

Partners
Deze tentoonstelling is een initiatief van de Stad Leuven en Erfgoedcel Leuven, de Vrienden van de Abdij van Park en de Abdij van Park, in samenwerking met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven, het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur/Museum Abdij van Park, Toerisme Leuven en de Koning Boudewijnstichting. Met steun van de Vlaamse Overheid, de Provincie Vlaams-Brabant en The Lodgegroup/Abdijmolen.

Info
Datum
8 t.e.m. 29 september 2016
Locatie
stadhuis Leuven
Prijs
gratis
Open
wo-zo, tussen 11 en 18 uur
Website
www.parkabdij.be/glasramen
1/12
tentoonstelling
Datum
8 t.e.m. 29 september 2016
Locatie
stadhuis Leuven
Prijs
gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven