Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Verhalen uit de Leuvense schepenbank 1400|1464

Wist je dat Leuven vanaf het midden van de 12de eeuw een schepenbank had? Tussen 7 november en 5 december 2009 kon je kennismaken met de Leuvense schepenbank en haar verhalen uit het dagelijkse leven in de middeleeuwen. Speciaal voor deze expo werden de oorspronkelijke schepenkamers in het stadhuis in hun eer hersteld.

Vanaf het midden van de 12de eeuw tot in de 18de eeuw traden zeven schepenen vanuit het stadhuis op als rechters en stelden er akten en contracten op die te maken hadden met allerlei aspecten uit het dagelijkse leven. Ze oordeelden in geval van misdrijven of burenruzies, maar legden evengoed de bouw of verkoop van een huis of de opmaak van een testament of boedelbeschrijving vast.

De registers waarin die akten werden opgetekend, worden voor de periode 1362 tot 1795 nagenoeg volledig in het Stadsarchief bewaard. Ongelooflijk wat een bron van informatie dat over Leuven uit die tijd oplevert. En verrassend actueel!

De expo 'Verhalen uit de schepenbank' liet je kennismaken met deze schepenbank vanuit de oorspronkelijke schepenkamers in het stadhuis. Om aan te sluiten bij de grote Rogier van der Weyden- tentoonstelling in M-Museum Leuven focuste de tentoonstelling op de verhalen uit de periode van Rogier van der Weyden: 1400|1464.

Vijf filmpjes gaven een frisse kijk op alledaagse situaties uit de 15de eeuw. Acht postkaarten namen je nadien mee in de stad.

Flyer Tentoonstelling

Artikel Uit In Leuven

 

 

Info
Naam
Verhalen uit de Leuvense schepenbank 1400-1464
Datum
7 november t.e.m. 5 december 2009
Locatie
Stadhuis Grote Markt 9, 3000 Leuven
Partners
Stadsarchief Leuven en Erfgoedcel Leuven, met steun van stad Leuven, Vlaamse Gemeenschap en Cera
Type
Tentoonstelling
1/5
tentoonstelling
Naam
Verhalen uit de Leuvense schepenbank 1400-1464
Datum
7 november t.e.m. 5 december 2009
Locatie
Stadhuis Grote Markt 9, 3000 Leuven
Meer info
Terug naar boven