Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Maak jouw almanak - DIY-workshop

Het Stadsarchief Leuven zet zijn bonte collectie almanakken in de kijker. Deze kleine (zak)boekjes uit de 18de tot 20ste eeuw vormen een mix tussen een jaarkalender en agenda met praktische info, horoscoop, mopjes en notities van de gebruiker. Vaak zijn ze ook mooi versierd.

Met het DIY-filmpje van Artforum/Urban Woorden kunnen kinderen zelf aan de slag om hun eigen almanak te maken. Foto's van deze creaties zijn welkom op erfgoedcel@leuven.be.

Maak jouw almanak
Artforum/Urban Woorden toont in een DIY-filmpje stap voor stap hoe je thuis aan de slag kan om je eigen almanak te maken. Verzamel je knutselspullen, enkele A4-bladen en wat gekleurd papier. Bekijk het filmpje via je computer, tablet of smartphone en 'let's go!' 

Wil je een extra dikke almanak? Download de invulpagina's onderaan deze pagina. Druk ze af en bind ze in samen met je eigen creaties.
(Let op: het formaat van de invulpagina's is A5. Stel de afdrukopties in als volgt: selecteer 'meerdere' - pagina's per vel: 2 op 1 - volgorde: horizontaal - afdrukstand: liggend.)

Foto van jouw exemplaar
Vergeet niet om een foto te maken van het resultaat. Mail je foto naar erfgoedcel@leuven.be of stuur een privéberichtje op Facebook. We zijn heel nieuwsgierig naar jouw almanak!


Meer weten over de collectie Leuvense almanakken?
Archivaris Marika Ceunen geeft je in een filmpje inkijk in de bonte collectie gedrukte almanakken waarvan het Stadsarchief er meer dan 200 bewaart. Het oudste exemplaar is van 1716 en werd gedrukt in de ‘Gulde Lampe’ in de Muntstraat. De meest recente almanak dateert van de jaren 1930. De boekjes bestaan in verschillende soorten en vormen: van serieuze tot kluchtalmanakken en van kleine zakboekjes tot mooi versierde exemplaren. Ze laten je binnen gluren in het leven van de eigenaar. 

Bekijk het filmpje op de website van het Stadsarchief en nog tot en met 27 februari kan je terecht in het Stadsarchief voor de expo.

Downloads

Info
Naam
Maak jouw almanak - DIY-workshop
Locatie
bij je thuis
Prijs
gratis
Partners
Artforum/Urban Woorden vzw & Stadsarchief Leuven
Website
www.leuven.be/almanakken
1/4
Naam
Maak jouw almanak - DIY-workshop
Locatie
bij je thuis
Prijs
gratis
Bekijk downloads Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven