SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 184
									AND imr.partno2 = 23
Restauratie deelcollectie Jaartallenleven | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Restauratie deelcollectie Jaartallenleven

24 november 2021

De collectie van de Leuvense Jaartallen is omvangrijk: portretten en foto's, logo's, stickers en pins, vlaggen, vaandels, kostuums, reglementen en allerlei memorabilia. Samen met het Koninklijk Verbond der Jaartallen en met externe experten startte de Erfgoedcel in juni een waarderingstraject om deze rijke collectie door te lichten met het oog op de toekomst.

De tien deelcollecties werden grondig onder de loep genomen en uitvoerig besproken. Na de portretten en de textielcollectie kwamen ook de pins, emblemen en reglementen aan bod. De laatste, losse stukken zijn de volgende weken aan de beurt. Nadien worden alle infomatie en bevindingen gebundeld in een rapport. Dat waarderingsrapport vormt de leidraad voor de verdere collectiezorg en -opstelling rond het Leuvense Jaartallenleven.


Reglementen en feestmenu's behandeld
Uit het waarderingstraject vloeiden al meteen concrete acties voort. Zo ondergingen zeven ingekaderde reglementen en een feestmenu afgelopen maand een restauratie- en conservatiebehandeling. 80 jaar geleden hingen ze te pronken in de stamcafés van de verschillende Jaartallen. De reglementen bevatten info over het lidgeld, functies in de organisaties en vergaderingen en zijn fraai versierd met art-nouveautekeningen. Sommige stukken waren vuil geworden of hingen niet meer strak in hun lijst. Daarom nam papierconservator en -restaurator Oliver Claes van IPARC de feestmenu’s en reglementen onder handen. Hij maakt het papier schoon en trok het terug strak, bestreed schimmels en herstelde scheurtjes met tarwezetmeellijn en Japans papier. Na deze behandeling is dit erfgoed helemaal klaar voor de toekomst!

Terug naar boven