Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Volkskunstgroep Reuzegom

In 1945 richten enkele enthousiastelingen in Leuven de volkskunstgroep Reuzegom op. Ondertussen is de groep uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende volkskunstgroepen in Vlaanderen. Ruim 80 leden nemen wekelijks deel aan de verschillende activiteiten: dans, muziek, zang, vendelen en kruisboogschieten.

Dans met historische 'handmade' kostuums
De volksdansgroep brengt podiumvoorstellingen rond traditionele thema’s zoals Karnaval, de Ijslandvaart, Zwerversliefde en laat zich inspireren door de traditionele volksbaldansen. De vertoningen duren 10 tot 30 minuten en bevatten dans, muziek, vendelen en zang. Het zijn bewerkingen van (traditionele) Vlaamse dansen aangevuld met eigen creaties. Kwaliteit, afwerking en beleving staan centraal.
Volkskunstgroep Reuzegom neemt deel aan festivals in heel Europa en zelfs in Tunesië, Turkije, Syrië en de VS! Op het Dans.Juweel behaalde Reuzegom in 2008 de titel van Ambassadeur van de Vlaamse Folklore.

De kleurrijke kledij die bij de dans hoort, baseert zich op de Vlaamse streekdrachten uit de periode 1800-1850. Ze zijn allemaal handgemaakt naar deze historische voorbeelden. Zo gebruiken de vrouwen bvb. 12m stof voor hun rokken.

Eigen orkest, vendeliers en kruisboogschutters
Volkskunstgroep Reuzegom heeft een eigen orkest. De accordeon, dwarsfluit, viool, hommel, doedelzak, draailier, fijfer en het slagwerk begeleiden de dansers en vendeliers. Reuzegom vendelt met traditionele vlaggen van 2m op 1,80m en met de kleinere vendels van 1,65m op 1,50m. Naast de traditionele vendelreeksen brengen de vendeliers ook nieuwe, eigen creaties. 
De kruisboogschutters van de Gilde van Sinte Barbelen nemen deel aan schietwedstrijden en historische stoeten in hun renaissancekledij uit begin 16de eeuw.

In 1974 lag de groep aan de basis van de Leuvense Paasfeesten, het jaarlijkse internationale CIOFF-folklorefestival. Tijdens deze Paasfeesten zie je Volkskunstgroep Reuzegom dus steevast aan het werk.

1/2
erfgoedvereniging
Naam
Reuzegom
E-mail
Facebook
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven