Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Scouts en Gidsen Museum Leuven

Met tienduizenden zijn ze, alleen al in België, de mensen die lid zijn of geweest zijn van ‘de Scouts' en die een totem kregen. In Leuven verzamelt, bewaart, bestudeert en toont een enthousiaste groep van vrijwilligers het erfgoed van de scoutsbeweging in ons land en daarbuiten. Onder hen zijn er enkele ‘levende scouts-encyclopedieën'. Leuven ligt mee aan de basis van de Belgische Scoutsbeweging.

Over bereidwillige kwikstaarten en pragmatische pauwen...
Het Scouts en Gidsen Museum Leuven, dat zijn drie initiatieven in één: een museum, een archief met een documentatiecentrum en een bibliotheek met werken over scouting en de beweging. Centraal thema is de nationale en internationale geschiedenis van de beweging. De collecties, de documentatie en de verzameling boeken zijn bijzonder rijk én waardevol.

  • De ervaren medewerkers stellen zich graag ter beschikking voor een rondleiding-met-kennis-van-zaken: om scoutsleiders te informeren over de geschiedenis van hun afdeling, om leerlingen/studenten te helpen bij hun werkjes, om onderzoekers wegwijs te maken in de rijke collecties… Schrijvers ontdekken in het documentatiecentrum vaak onbekende historische getuigenissen van scoutspioniers. 
  • Het museum heeft een educatieve werking voor jonge scoutsgroepen: helpen met de opstart van groepen, inzicht geven in de rol van scouting in de dagelijkse samenleving.  - Het museum is de ontmoetingsplaats bij uitstek voor verzamelaars van scouts- en gidsenobjecten: sinds een kleine twintig jaar vindt in oktober jaarlijks de European Collectors Meeting plaats, een internationaal evenement.
  • Het museum is ook de ontmoetingsplaats bij uitstek voor vele verzamelaars van scouts- en gidsenobjecten: sinds meer dan 25 jaar vindt in oktober jaarlijks de European Collectors Meeting plaats, een internationaal evenement met zeer veel allure.

Alle scouts- en gidsengroepen, leiders, oud-scouts, leerlingen, studenten, onderzoekers en alle mensen met ruime belangstelling voor de geschiedenis van een van de belangrijkste jeugdbewegingen: jullie zijn van harte welkom in het museum.

 

Info
Naam
Scouts en Gidsen Museum
Adres
Sint-Geertruiabdij 5, 3000 Leuven
Open
24 april- 1 november: elke zondag tussen 14 en 18 uur
Tel
016 81 95 86
E-mail
info@scoutsmuseum.be
Type
Museum
Website
www.scoutsmuseum.be
1/10
museum
Naam
Scouts en Gidsen Museum
Adres
Sint-Geertruiabdij 5, 3000 Leuven
Open
24 april- 1 november: elke zondag tussen 14 en 18 uur
Tel
016 81 95 86
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven