SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 50
									AND imr.partno2 = 23
Sint-Antoniuskapel op Erfgoedplus.be | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Sint-Antoniuskapel op Erfgoedplus.be

3 juni 2017

De Leuvense Sint-Antoniuskapel is vooral bekend door de crypte van Pater Damiaan, maar de geschiedenis van de kapel gaat nog verder terug. Dat uit zich ook in het rijke erfgoed van de kerk. Meer dan 100 relieken en Ex-Voto's kan je sinds kort online bekijken op Erfgoedplus.be. Of je kan de kapel dagelijks bezoeken tussen 9 en 18 uur. Ook tijdens de Open Kerkdagen op 3 en 4 juni 2017 kan je er terecht.

De Sint-Antoniuskapel kent een bewogen geschiedenis. Haar wortels reiken terug tot in de 13e eeuw. De kapel, die in 1299 gewijd werd aan de Heilige Maria, dankt haar hedendaagse naam aan abt Sint-Antonius, patroonheilige tegen veeziektes. In de 15e eeuw nam zijn cultus een hoge vlucht en vond er onder anderen jaarlijks een processie plaats in zijn naam. Zo werd de kapel in de volksmond bekend als de Sint-Antoniuskapel .Sinds 1868 doet de kapel dienst als kloosterkerk van de congregatie van het Heilige Hart van Jezus en Maria, ook wel de Picpussen genoemd. 

Toch was de kapel niet altijd een plaats van gebed. Wanneer Leuven tijdens de Franse Revolutie onder Frans bewind viel, werd de kapel, zoals alle kerken, gesloten. De kapel werd een opslagplaats voor allerhande handelsgoederen en raakte steeds meer in verval. In 1860 redde Pater Vincke de kapel en startte de hoognodige restauratie. Onder de zorg van de Picpussen bloeide de kapel open tot een prachtige kloosterkerk en werd ze een populair bedevaartsoord. Bewijs hiervan is de uitgebreide collectie van relieken en Ex-Voto's.

Bewonder de collectie en lees meer over de geschiedenis op Erfgoedplus.be of bezoek de Sint-Antoniuskapel, dagelijks open tussen 9 en 18 uur. Dit weekend kan je er ook terecht tijdens Open Kerkendagen

1/3
Uur
open van 9 en 18 uur, dagelijks
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee