Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Spoelberchmuseum

1907. Burggraaf Charles-Victor de Spoelberch overlijdt kinderloos. Hij is de laatste mannelijke erfgenaam van zijn tak van de familie, die in de gemeente Lovenjoel een domein bezat. Zijn kunstcollectie, die aan de universiteit werd geschonken, is te bewonderen in het Spoelberchmuseum.

Porselein
De collectie typeert een adellijke familie. Ze bevat de portrettengalerij van de familie, pronkmeubels uit de 17de en 18de eeuw en stukken familiezilver. Wellicht de belangrijkste deelverzameling is het oosterse en Europese porselein uit de 18de en 19de eeuw dat vader Maximilien de Spoelberch had bijeengebracht.

Schade
De collectie werd eerst in het Heiliggeestcollege tentoongesteld en na de bouw van de universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein daar ondergebracht. Ze overleefde de brand van 1940, maar leed wel schade. Dankzij het mecenaat van een andere familietak konden de schilderijen en meubels gerestaureerd worden. De collectie is nu opnieuw te zien in het Heiliggeestcollege.

Frans
Charles-Victor de Spoelberch was ook een bibliofiel. Zijn verzameling handschriften van auteurs, manuscripten, boeken en documentatie van en over vooral Franse schrijvers uit de 19de eeuw (Balzac, Sand, Gautier, Sainte-Beuve…) schonk hij aan het Institut de France in Parijs. En op het familiedomein in Lovenjoel, met zijn belangrijke collectie bomen, richtte de universiteit aanvankelijk een psychiatrisch ziekenhuis en een medisch-pedagogisch instituut op.

Info
Naam
Spoelberchmuseum
Adres
Naamsestraat 40, 3000 Leuven
Contact
Anne.Verbrugge@kuleuven.be
Open
op afspraak
Type
museum
1/1
museum
Naam
Spoelberchmuseum
Adres
Naamsestraat 40, 3000 Leuven
Contact
Anne.Verbrugge@kuleuven.be
Open
op afspraak
Meer info
Terug naar boven