SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 169
									AND imr.partno2 = 23
Stadsarchief schenkt panelen Café-expo aan cafés | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Stadsarchief schenkt panelen Café-expo aan cafés

9 juni 2021

Op 9 juni heropende de horeca volledig én was het internationale archievendag. Een heel symbolische datum waarop het Stadsarchief Leuven de panelen van de Café-expo, die tot eind mei opgesteld stond op de Grote Markt, schonk aan de betrokken cafés. 

Met de Café-expo die vanaf Erfgoeddag opgesteld stond op de Grote Markt, stak het Stadsarchief de Leuvense cafés een hart onder de riem omdat ze zo lang gesloten waren. Via foto’s, plannen en krantenartikels uit de rijke archiefcollectie bracht het van vijftien cafés een korte geschiedenis in beeld. Nu de horeca weer opent, schenkt het Stadsarchief deze panelen aan de café-uitbaters. Zo kan je tijdens je cafébezoek nog een stukje geschiedenis meepikken.
In deze cafés vind je zo'n paneel: Brasserie Gambrinus, Café Commerce, Café Jeeskesboom, Café Leffe, Café Marengo, De Appel, Dewerf, Grillekes, Leuven Central, In den Boule, In den Ouden Tijd, In den Rozenkrans, Pigeon d’Or, Trattoria dell’ Oratoriënhof.

Nog meer materiaal rond Leuvense cafés welkom
Samen met de Leuvenaar en met de café-uitbaters wil het Stadsarchief de komende maanden nog meer info verzamelen over Leuvense cafés. Al wie nog interessant materiaal rond specifieke Leuvense cafés bezit, kan contact opnemen met het Stadsarchief via archief@leuven.be. Ze bekijken het materiaal en kunnen het eventueel digitaliseren. Zeker ook de combinatie tussen de Leuvense cafés en het verenigingsleven is interessant voor het verdere onderzoek.

Hoe stukken overdragen aan het Stadsarchief
Naast de archieven van de stadsadministratie van de 12de eeuw tot nu, bewaart het Stadsarchief ook talrijke particuliere archieven en uiteenlopende collecties van kranten, affiches, plannen tot foto’s. Ook nieuwe stukken van particulieren of organisaties kunnen worden toegevoegd, tenminste als het om originele documenten gaat en als er een duidelijke band met de stad Leuven is. Het Stadsarchief werkte hiervoor een nieuw beleid met bijhorende folder uit.

Meer info hierover op de website van het Stadsarchief

Terug naar boven