Stadsklassen Leuven
Stadsklassen Leuven bood voor klassen van de derde graad lager onderwijs een actieve erfgoedtweedaagse aan. In de stad van vandaag werden de leerlingen ondergedompeld in het Leuven van de middeleeuwen.
Leerlingen gedurende twee dagen laten grasduinen in de fascinerende geschiedenis van de stad aan de hand van het bewaarde erfgoed, rond die doelstelling werkten de directie cultuur, het stadsarchief, de stedelijke musea en de erfgoedcel een tweedaags programma uit van ervaringsgerichte workshops. De leerlingen leerden hierbij historische bronnen lezen en al doende de stad, haar geschiedenis en organisatiestructuur kennen. De focus lag op de late middeleeuwen, tussen 1200 en 1500, toen Leuven uitgroeide tot stedelijk centrum en de 'beste stad van Brabant'.
De workshops belichtten alle facetten van het dagelijks leven in de middeleeuwse stad.
- ‘Feesten met stijl’: kinderen dossten zich uit in middeleeuwse feestkledij, leerden over middeleeuwse etiquette en testten enkele typische spelen uit.
- ‘Spelen met schatten’: Kinderen kropen in de huid van middeleeuwse personages. Kunstschatten hielpen hen daarbij.
- ‘Middeleeuwse verhalen’: Leuvense gebeurtenissen werden terug tot leven gebracht.
- ‘Hemelse muziek’: Dompelde de kinderen onder in echte middeleeuwse muziek en geluiden uit de stad, van speellieden tot stadsklokken.
- ‘Luisteren naar fluisterend papier’: De kinderen maakten kennis met enkele belangrijke documenten in het stadsarchief en die hen vertelden hoe het leven in Leuven tijdens de middeleeuwen geregeld werd.
- 'Het stadsspel': Kinderen trokken in kleine groepjes zelf op onderzoek uit.
’s Avonds mochten alle deelnemers aanschuiven aan het middeleeuws banket. De enthousiaste ploeg van de hotelschool van het VTI zorgde voor een aangepast driegangenmenu. Daarna ging iedereen mee ‘in fakkeltocht’ richting slaapplaats, jeugdherberg De Blauwput.
Stadsklassen Leuven kende drie edities: van 13 tot 17 november 2006, van 3 tot 14 november 2008 en van 24 januari tot 4 februari 2011. Vanaf de editie in 2008 werd ook gestart met een blog waar foto's en ervaringen van de verschillende klassen op gepost werden. Daarnaast werd er een bronnenboekje meegegeven aan de deelnemers waarmee ze ook later in de klas nog rond bepaalde Leuvense thema's en erfgoedstukken konden verder werken.
Cineaste Cecilia Verheyden maakte samen met Gwen Verstraeten ook een spannend animatiefilmpje dat elke klas aan het begin van de tweedaagse te zien kreeg. Acht figuren uit middeleeuws Leuven werden geïntroduceerd en zorgden voor een extra opdracht tijdens de tweedaagse. Er was namelijk een moord gebeurd. Tijdens de verschillende activiteiten kregen de deelnemers enkele tips die hen mee naar de ontknoping moesten leiden. Bij het einde van Stadsklassen toonde deel twee van het animatiefilmpje de enige echte waarheid.
- Naam
- Stadsklassen Leuven
- Datum
- 13-17 nov 2006, 3-14 nov 2008 en 24 jan -4 feb 2011
- Partners
- Directie cultuur, stadsarchief, M-Museum Leuven, Erfgoedcel Leuven, stad Leuven, Jonna Toneelschool, Centrum Informatieve Spelen, Jeugdherberg Blauwput, VTI hotelschool Leuven, Ilse Wijnen, zZmogh vzw, Cecilia Verheyden, Gwen Vandertstraeten
- Website
- www.stadsklassenleuven.be
- Type
- Erfgoedtweedaagse
- Naam
- Stadsklassen Leuven
- Datum
- 13-17 nov 2006, 3-14 nov 2008 en 24 jan -4 feb 2011
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.