Steun de nieuwe vredesbeiaard
"Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien" Draag samen met ons bij tot een internationaal vredesverhaal en geef je steun voor een nieuwe vredesbeiaard voor de Abdij van Park in Leuven." dat is waar de stad Leuven en de stad Neuss samen toe oproepen. Op 11 november 2018, 100 jaar nadat de klokken in België, Frankrijk en Nederland luidden om de herwonnen vrede te vieren, zal deze nieuwe Leuvense vredesbeiaard ingehuldigd worden en zijn vredesboodschap laten klinken. Om dit waar te maken, is een internationale fondsenwerving opgestart. Word jij ook vredespartner?
Tijdens de beruchte Brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914 verloren meer dan 240 Leuvense burgers het leven. Verschillende monumenten, kunstwerken en meer dan 1000 huizen gingen in vlammen op. In 2014, exact 100 jaar na de feiten, kwam de stadsarchivaris van de Duitse stad Neuss tot de schokkende ontdekking dat twee detachementen reservisten uit zijn stad destijds mee verantwoordelijk waren voor deze meest tragische bladzijde uit de Leuvense geschiedenis.
Cultuur vebindt…
Een eeuw nadat Leuven en Neuss tijdens WO I als vijanden tegenover elkaar stonden, besloten de twee steden partners te worden. Dit werd op 24 augustus 2016 bekrachtigd met een samenwerkingscharter dat belooft om door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden was. Tegen 11 november 2018 zal deze samenwerking heel tastbaar worden. Dan zal er in de toren van de Parkabdij terug een beiaard hangen. Die helemaal in het teken van vrede en verzoening moet staan. Dit wordt de nieuwe vredesbeiaard voor de Abdij van Park die een muzikale vredesboodschap wil uitdragen en beiaardiers uit binnen- en buitenland zal aantrekken om concerten te geven die passen in deze vredesmissie. De twee grootste klokken worden gefinancierd door de stad Leuven en de stad Neuss. Deze basklokken zullen de naam van beide steden dragen en verbonden worden door eenzelfde opschrift: “Moge deze klokken vrede en samenhorigheid doen groeien”.
...wat ooit door vuur werd gescheiden
In de prachtige norbertijnenabdij van Park hing vanaf 1730 een beiaard van veertig klokken, gegoten door de Amsterdamse stadsklokkengieterij van Claes Noorden en Jan Albert de Grave. Dit instrument verhuisde in de 19de eeuw naar de Sint-Pieterskerk in Leuven, maar werd op 25 augustus 1914 samen met veel ander stadspatrimonium verwoest tijdens de Brand van Leuven. Mede daardoor richtte de aandacht van de wereld zich op de Belgische beiaardcultuur en werden The Broken Bells of Flanders een wereldwijd begrip. Leuven en Neuss nemen het voortouw in de getrouwe reconstructie van deze 18e-eeuwse beiaard. Dit zal trouwens de eerste reconstructie zijn van een historische beiaard in ons land. Dankzij de opmetingen van Leuvense klokkengieter Constant Sergeys in 1880 die bewaard zijn in het stadsarchief, kennen we de opschriften, gewichten en het profiel van deze 40 klokken. Net zoals in 1730 zal deze nieuwe vredesbeiaard in totaal 40 klokken tellen en 9500 kg wegen.
Hoe kan jij steunen?
Schenk een klok en word meter of peter van deze klok of help met een kleinere bijdrage de klokken van de vredesbeiaard terug tot leven komen. Stort je bijdrage op rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting IBAN: BE10 0000 0000 0404 – BIC:BPOTBEB1 met gestructureerde code ***182/0740/00247***. Giften vanaf 40 euro op dit rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting geven aanleiding tot een belastingvermindering van 45 % op het werkelijk gestorte bedrag.
- Partners
- Stad Leuven, stad Neuss, Koning Boudewijnstichting, Erfgoedcel Leuven, stadsarchief Leuven, data- en facilitair beheer stad Leuven.
- Website
- www.vredesbeiaardleuvenneuss.eu
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.