SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 224
									AND imr.partno2 = 23
#StolenMemory-expo in Leuven | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

#StolenMemory-expo in Leuven

13 januari 2023

De reizende tentoonstelling #StolenMemory vertelt het verhaal van gedeporteerde concentratiekampgevangen, hun persoonlijke spullen en de zoektocht naar hun families. Met de hulp van vrijwilligers konden al heel wat bezittingen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaren. Meer dan 2500 voorwerpen wachten daar nog op en alle hulp is welkom. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op het Martelarenplein van 13 tot 30 januari 2023. 

#StolenMemory
Horloges, sieraden, familiefoto's, intieme aandenkens, ... het zijn de bezittingen van concentratiekampgevangen die de nazi's bij de arrestatie van hun slachtoffers afnamen. In de Arolsen Archives in het Duitse Bad Arolsen wordt nog steeds zo'n 2500 enveloppen bewaard met de persoonlijke bezittingen van slachtoffers van de nazivervolging. Met de campagne #StolenMemory gaan ze samen met vrijwilligers op zoek naar de familie en nabestaanden om de vaak laatste persoonlijke spullen terug te geven aan de rechtmatige erfgenamen. Sinds de start van het project werden al zo'n 600 voorwerpen teruggegeven aan de nabestaanden.

Reizende expo
De tentoonstelling #StolenMemory vertelt het verhaal van tien gevangenen, hun afgenomen bezittingen en de zoektocht naar hun families. Via tekst, beeld en QR-codes krijg je het verhaal en ontdek je wat de verloren gewaande spullen voor de nabestaanden betekenen en welke voorwerpen nog wachten op teruggave. De tentoonstelling reist nog tot juni 2023 door België en reist ook door Duitsland, Spanje, Polen en binnenkort ook Frankrijk.

Help mee
De expo nodigt je uit om actief deel te nemen aan dit herdenkings- en herenigingsproject. Op deze pagina kan je de voorwerpen van Belgische slachtoffers bekijken die nog niet terugbezorgd konden worden aan de erfgenamen. Als je wil helpen, vind je hier meer info (in het Engels, Frans, Duits of Pools). 

Praktisch

Wanneer? Van 13 tot 30 januari 2023
Openingsuren? Ma-vr van 9.30 tot 17u en za-zo van 10.15 tot 17u
Waar? Martelarenplein, Leuven
Taal? In Nederlands, Frans en Duits
Gratis toegang
Meer info via de website

1/3
Naam
#StolenMemory-tentoonstelling
Datum
13/1/2023 - 30/1/2023
Locatie
Martelarenplein, Leuven
Uur
ma-vr 9.30-17u, za-zo 10-17u
Prijs
gratis
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven