Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Matadi

Met ‘Straathistories Matadi’ is de elfde publicatie in de reeks 'Straathistories, Leuvense burten in woord en beeld' een feit. De initiatiefnemers werkten aan een recordtempo van 1,5 jaar om de geschiedenis, verhalen en beelden van de Matadiwijk te bundelen. En het is gelukt: deze Straathistories Matadi verschijnt toepasselijk 100 jaar nadat de eerste steen van de Heverleese tuinwijk werd gelegd. Je kan het boekje voor 5 euro kopen.

Matadi, kind van het tuinwijkidee

Matadi gaat strikt genomen over de 172 huizen tussen de Paul Van Ostaijenlaan en de Broekstraat in Heverlee die op initiatief van Leuvense Maatschappij de Goede Haard werden gebouwd. Je leert in deze publicatie de oorsprong en evolutie van de tuinwijk kennen, maar ook het omliggend gebied komt aan bod met onder meer de Paul van Ostaijenlaan, het Lemmekesveld, de Broekstraat en de Leo Dartelaan. De buurtbewoners gingen naarstig op zoek naar de oorspronkelijke betekenis van de naam Matadi wat allerlei interessante hypotheses oplevert.

 Levendige verhalen en een actief wijkcomité

Het historische verhaal is rijkelijk doorspekt met interessant beeldmateriaal en vertellingen van bewoners. Op deze manier is het boekje even levendig geworden als de buurt zelf. Sinds 1997 organiseert het wijkcomité van Matadi vele activiteiten zoals rondleidingen of een jaarlijks zomerfeest en een nieuwjaarsreceptie met de legendarische naam ‘Druppelkot’. Intussen heeft het oude team de fakkel doorgegeven aan de jongere generatie die met verve de wijktradities voortzet en zo blijft bijdragen tot de bezieling van de wijk.

Praktisch
Straathistories Matadi is te koop voor 5 euro: UITVERKOCHT!

Alle Straathistoriesboekjes zijn ook beschikbaar in de Bib Leuven.

Info
Jaar
2022
Naam
Straathistories Matadi
Prijs
5
Reeks
Leuvense buurten in woord en beeld
Volume
76 blz.
Auteur
Dirk De Schutter, Bob Pleysier, Jan Schreurs, Jan Uytterhoeven en Tom Van Puyenbroek
Partners
Een realisatie van de buurtbewoners van de Matadiwijk in samenwerking met Stadsarchief Leuven en Erfgoedcel Leuven.
Type
boek
1/2
Jaar
2022
Naam
Straathistories Matadi
Prijs
5
Reeks
Leuvense buurten in woord en beeld
Volume
76 blz.
Meer info
Terug naar boven