SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 157
									AND imr.partno2 = 23
Straathistories Mussenbuurt: de publicatie én wandeling | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Mussenbuurt: de publicatie én wandeling

21 december 2020

Met Straathistories ondersteunt de Erfgoedcel Leuvenaars, die op zoek willen gaan naar de geschiedenis en het erfgoed van de eigen buurt. Het resultaat van deze ontdekkingstocht wordt telkens opgetekend in een publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’. De gloednieuwe publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt’, is al nummer acht in de reeks. De initiatiefnemers voegen er nu ook een wandeling aan toe. Via de Erfgoedapp loodsen Luc, Kris en Laura je langs 'hun' bijzonderste plekken en verhalen.

Publicatie
Buurtbewoner Luc De Keersmaecker zette het allemaal in gang. Hij woont al meer dan 40 jaar in de Mussenstraat en vond het tijd om zo veel mogelijk te weten te komen over zijn buurt, die tot de oudste volksbuurten van Leuven kan gerekend worden. Hij wist zijn goede vriend Kris Van Bouchout en buurtbewoonster en stadsarchivaris Marika Ceunen mee in het verhaal te betrekken. Luc en Kris hadden wekelijkse afspraken in het Stadsarchief en verzamelden veel meer info dan ze verwacht hadden. De bundeling van al dit werk lees je nu in de 71 pagina’s tellende publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt’. Van de algemene geschiedenis, het café- en buurtleven tot hun heel persoonlijke verhaal achter vzw De Straatmus.

Wandeling in de Erfgoedapp
Een primeur ten opzichte van alle vorige Straathistories is de wandeling, opnieuw een idee van Kris en Luc. Een straatfeest voor de lancering van de publicatie is helaas niet mogelijk, maar met dit alternatief willen ze iedereen toch de kans bieden om de buurt écht te beleven. Via de authentieke stemmen van Kris, medeoprichter van de vroegere vzw De Straatmus, zijn dochter Laura die er nog steeds woont, en Luc, naar eigen zeggen een van de oudste bewoners van de Mussenstraat, ontdek je 16 locaties in de Mussenbuurt. Bij iedere ‘stop’ krijg je beeldmateriaal uit het Stadsarchief en een audiofragment.

Praktisch
De publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt is te koop voor 5 euro bij de balie van Visit Leuven, het stadsarchief en bij buurtbewoners Luc De Keersmaecker, Mussenstraat 114 en Marika Ceunen via marika.ceunen@leuven.be. Of stuur een mailtje naar erfgoedcel@leuven.be

  • Wanneer: Vanaf 21 december 2020
  • Prijs: 5 euro
  • Volume: 71 p.
  • Waar te koop: Visit Leuven, Mussenstraat 114 of mailen naar marika.ceunen@leuven.be / erfgoedcel@leuven.be

De digitale wandeling vind je in de Erfgoedapp, die je gratis kan downloaden op je smartphone. Via het kompas-symbool in de app zoek je de tour ‘Straathistories Mussenbuurt’ (in de lijst). Download de wandeling. Ga vervolgens naar het kaart-symbool en je ziet de route verschijnen. Ga naar het startpunt (volgnummer 1) en volg de aangeduide route op de kaart. Klik op de verschillende volgnummers om de bijhorende fragmenten te beluisteren.

  • Voor wie: Iedereen met een smartphone
  • Wanneer: Vanaf 21 december 2020
  • Prijs: Gratis
  • Waar: De Mussenbuurt
  • Duur: +- 1 uur

Leuvens erfgoed, doe mee