SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 158
									AND imr.partno2 = 23
Straathistories Vlierbeek: publicatie en zoektocht | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Vlierbeek: publicatie en zoektocht

21 januari 2021

Met Straathistories ondersteunt de Erfgoedcel Leuvenaars, die op zoek willen gaan naar de geschiedenis en de verhalen van hun eigen buurt. Dit keer gingen enkele enthousiaste inwoners van Vlierbeek (Kessel-Lo) op onderzoek. Het resultaat van hun werk lees je niet alleen in een publicatie, je ontdekt het ook in een wandelzoektocht langs 11 bijzondere plekken in Vlierbeek. Straathistories Vlierbeek is de negende editie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’.

Vertelster Rien Van Meensel kende al heel veel verhalen uit het Woonzorgcentrum Ter Vlierbeke en sprak buurtbewoners aan vanuit de bezorgdheid om deze geschiedenis levendig te houden. Zo bleek dat bewoners van de Holsbeeksesteenweg ook al bezig waren rond hun straat. Nog andere Vlierbekenaars vanuit de omgeving van de abdij sloten zich aan en de kiem voor deze negende editie van Straathistories was gelegd. In een interview vertelt Rien meer over het creatieproces van Straathistories Vlierbeek en haar engagement als vrijwilliger.

Publicatie
In de publicatie lees je meer over de geschiedenis van de Vlierbeek vanaf de 12de eeuw met de abdij en zijn levendige gemeenschap, tot de ontwikkeling van platteland naar stadsrand. De verschillende wijken en het Provinciedomein komen aan bod en er is ook aandacht voor het rijke verenigingsleven, volksdevotie en folklore. Verhalen uit het dagelijkse leven van buurtbewoners geven extra kleur.

Zoektocht
Nu er door corona nog geen buurtfeest kan plaatsvinden, maakten de vrijwilligers een wandelzoektocht als alternatief. Aan 11 haltes in de buurt kan je een verhaal beluisteren, extra beeldmateriaal bekijken en een quizvraag oplossen. Zo test je al wandelend je eigen kennis en kom je verrassende dingen te weten over de geschiedenis en het dagelijkse leven in de buurt. De wandeling telt ongveer 6 kilometer. (duur +- 2 uur). Downloaden kan via de gratis Erfgoedapp.

Praktisch

De publicatie ‘Straathistories Vlierbeek is te koop voor 5 euro:
- aan het onthaal van Visit Leuven, Naamsestraat 3
- in het Stadsarchief Leuven, Rijschoolstraat 4, op do, vrij en za van 14 tot 18u 
- in Vlierbeek bij buurtbewoners Annemie Balcaen (via annemie.balcaen@gmail.com of 0497 45 17 99) of Betty Janssen (via elisabeth.janssen55@gmail.com)
- via het online bestelformulier op deze pagina.

De wandelzoektocht vind je digitaal in de Erfgoedapp, die je gratis kan downloaden op je smartphone. Een papieren exemplaar van de tocht en meer praktische info vind je hier. 

Terug naar boven