Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Het Nieuw Kwartier

Het Nieuw Kwartier is een minder bekende buurt gelegen aan de binnenzijde van de Leuvense ring, tussen de Naamsestraat, de Naamsevest en de Parkstraat. Vijf buurtbewoners gingen een jaar lang aan de slag om feiten en verhalen vast te leggen over die stadsbuurt van vroeger tot nu.

Vandaag is het Nieuw Kwartier een rustige woonwijk waarvan zo goed als alle straatnamen verwijzen naar meer of minder bekende mensen die een – vaak artistieke – band met Leuven hadden zoals Hendrik Conscience, Constantin Meunier, Emile Mathieu, Frans Vermeylen, Paul Lebrun, Emile Van Arenbergh, Pierre Joseph Verhaghen, Gérard Vander Linden, Albert Giraud, Eugène Gilbert en Maria Van Bel.

Tot 100 jaar geleden was dat stadsgedeelte nog onbebouwd, glooiend gebied. Een laat overblijfsel uit de 14de eeuw toen Leuven vanuit de ambitie om uit te groeien tot een toonaangevende stad een tweede omwalling rond de stad bouwde. Die omwalling was zo ruim bemeten dat grote delen buiten de oude stadskern nog eeuwenlang als land- en tuinbouwgrond in gebruik bleven, waaronder het Nieuw Kwartier. Het gaat om een ‘recentere’ wijk – de naam zelf zegt het al. Vooral tijdens het interbellum en de eerste na-oorlogse decennia werd de wijk planmatig bebouwd met stijlvolle burgerhuizen met een eigentijdse, vaak modernistische architectuur. En dat geeft de buurt een heel typisch uitzicht.

Vijf buurtbewoners werkten een jaar lang rond het verleden en heden van die buurt, hun woonbuurt. Ze ondervroegen (ex-)buurtbewoners, consulteerden archieven en bestudeerden vroegere stadsplannen en oude foto’s. Op die manier verzamelden ze wetenswaardigheden over het ontstaan van de wijk, het leven in de buurt vroeger en nu, de architectuur, oorlog en verzet, beroemde mensen en over de oude gemeenteschool, nu de Appeltuin. In 76 pagina’s, geïllustreerd met een 90-tal foto’s vanuit het stadsarchief en van privépersonen, kan iedereen die geschiedenis zelf ontdekken in publicatie vijf van Straathistories.

De publicatie is uitverkocht, maar je kan de publicatie gratis als flipbook doorbladeren via het ISSUU-account van de stad Leuven. Of je kan de pdf onderaan deze pagina downloaden.

Je kan alle Straathistoriesboekjes ook uitlenen in de Bib Leuven.

Downloads

Info
Naam
Het Nieuw Kwartier
Prijs
4 euro
Te koop
Uitverkocht
Jaar
2014
Volume
76 p.
Reeks
Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld
Auteur
Jaak Brepoels, Marc Carnier, Kolet Janssen, Nikie Lapaire, Karol Verbeke
Vormgever
Echo
Partners
Buurtbewoners, Erfgoedcel Leuven, Stadsarchief Leuven
1/2
boek
Naam
Het Nieuw Kwartier
Prijs
4 euro
Te koop
Uitverkocht
Jaar
2014
Volume
76 p.
Reeks
Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld
Bekijk downloads Meer info
Terug naar boven