Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straathistories Frederik Lintsstraat

In de zesde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ beschrijft het buurtcomité Flints de geschiedenis, evolutie en toekomst van de Frederik Lintsstraat in Leuven.

De Frederik Lintsstraat is een veelzijdige straat met een lange en soms bewogen geschiedenis. De straat splitst zich op in drie delen:  het oudste en studentikoze deel tussen de Vlamingenstraat en de Vesaliusstraat, het vrij drukke doorsteekluik tussen de Vesaliusstraat en de rotonde en het rustigere deel tussen de rotonde en de Geldenaaksevest. Bewoners en studenten wonen er naast elkaar. Het woonzorgcentrum Remy, het OCMW en de grote open (parkeer)vlakte in het midden van de straat herinneren aan de zorgstraat die de Frederik Lintsstraat ooit was.

Sinds 2009 is er in de straat een buurtcomité actief.  Dat comité breidt jaar na jaar uit en organiseert meer en meer activiteiten. Na enkele buurtfeesten tijdens de autoloze zondagen, schakelden ze in 2015 een versnelling hoger. Ze organiseerden hun eerste nieuwjaarsreceptie en in oktober haalden ze zelfs het nationale nieuws met hun slaapmutsactie voor meer begrip en respect tussen bewoners en studenten.

Met de begeleiding en steun van de erfgoedcel van de stad Leuven werkten enkele leden het voorbije jaar aan hun Straathistories van de Frederik Lintsstraat. Ze belichtten hierin het ontstaan en de ontwikkeling van de straat en bundelden de verhalen van de oudere buurtbewoners. Dankzij interviews en burengesprekken en dankzij het archieven- en stadsplannenonderzoek, verzamelden ze ook allerlei wetenswaardigheden over de Vleminckxkapel, de talrijke zorginstellingen, Eduard Remy en Frederik Lints.

Het resultaat kan je zelf nalezen in deze zesde Straathistories. De publicatie telt 72 pagina’s en een 100-tal foto’s die verzameld werden vanuit het archievenonderzoek in het stadsarchief enerzijds en bij privépersonen uit de buurt anderzijds.

De publicatie is is enkel nog te koop in de buurt zelf:

  • Bij Jac Geyens, te contacteren via jac.geyens@gmail.com
  • Bij Lambert Juveyns, te contacteren via l.juveyns@gmail.com

Je kan de publicatie ook als flipbook doorbladeren via het ISSUU-account van de stad Leuven. Of je kan de pdf op deze pagina downloaden.

Je kan alle Straathistoriesboekjes ook uitlenen in de Bib Leuven.

Downloads

Info
Naam
Straathistories: Frederik Lintsstraat
Prijs
5 euro
Jaar
2016
Volume
72 p.
Reeks
Straathistories
Auteur
Bert Juveyns, Steven Dusoleil, Jac Geyens e.a.
Uitgever
Buurtcomité Flints
Vormgever
Buzzbee
Partners
Buurtcomité Flints, Erfgoedcel Leuven, Stadsarchief Leuven
1/1
boek
Naam
Straathistories: Frederik Lintsstraat
Prijs
5 euro
Jaar
2016
Volume
72 p.
Reeks
Straathistories
Bekijk downloads Meer info
Terug naar boven