Straathistories is een reeks van buurtpublicaties, voor en door de buurt. Wil je zelf ook de roots van je buurt optekenen?
-
Straathistories Matadi
In Straathistories Matadi brengen de buurtbewoners hulde aan een jarige: exact honderd jaar geleden werd de eerste steen van de Matadiwijk gelegd. Je leert de geschiedenis van deze tuinwijk kennen, maar ook het omliggend gebied komt aan bod. Dit alles wordt aangevuld met beeldmateriaal en verhalen uit de buurt. Je kan Straathistories Matadi voor 5 euro kopen via Visit Leuven en Stadsarchief Leuven of online.
Lees meer -
10 edities Straathistories
Zaterdag 4 juni 2022 vierden we ‘10 edities Straathistories’ met enthousiaste Leuvenaars die zelf aan de slag gingen of gaan rond de geschiedenis en het erfgoed uit hun eigen buurt.
Lees meer -
Luisterversies Straathistories
De vier laatste edities van Straathistories zijn ook beschikbaar als luisterversie. Het gaat om Straathistories Matadi, Straathistories De Mussenbuurt, Straathistories Vlierbeek en Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving. Je kan de ingelezen publicaties online beluisteren via Soundcloud of een DAISY-cd-rom uitlenen bij de Bib Leuven.
Lees meer -
Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving
Hoera, de 10de Straathistories is geboren! In dit exemplaar leer je de Ziekelingenstraat en omgeving kennen, een gezellige buurt waar veel families generatie op generatie blijven wonen. Met steun van het buurtcomité verzamelden de initiatiefnemers verhalen en beeldmateriaal over de geschiedenis en het leven in de buurt. Dit resulteerde in de 67 pagina’s tellende publicatie ‘Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving'. Te koop voor 5 euro via Visit Leuven, in de buurt zelf of online.
Lees meer -
Zoektocht Straathistories Ziekelingenstraat
Niet enkel in de publicatie 'Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving' ontdek je de geschiedenis van de buurt. Je kan ook op verkenning via een zoektocht. Met de Erfgoedapp download je de tour gratis op je smartphone. Voormalig buurtbewoner Hugo neemt je mee langs interessante locaties. Aan de hand van audiofragmenten, quizvragen en beeldmateriaal kom je zo meer te weten over deze buurt op de grens tussen Leuven en Bierbeek.
Lees meer -
Straathistories Vlierbeek
In de negende editie van Straathistories kom je meer te weten over Vlierbeek (Kessel-Lo). Een groep enthousiaste buurtbewoners besloot om in het verleden van hun buurt te duiken en de verhalen op te tekenen. Benieuwd naar het resultaat? De publicatie is te koop voor 5 euro in de buurt zelf.
Lees meer -
Zoektocht Straathistories Vlierbeek
Naast de publicatie ‘Straathistories Vlierbeek' is er ook een wandelzoektocht met luisterfragmenten. Via de Erfgoedapp download je de tour gratis op je smartphone. Buurtbewoonster Maria loodst je langs 11 locaties in Vlierbeek. Je krijgt ook telkens een quizvraag voorgeschoteld en extra beeldmateriaal. Zo steek je nog meer op over deze buurt in Kessel-Lo!
Lees meer -
Straathistories De Mussenbuurt
In deze achtste editie van Straathistories kom je meer te weten over de Mussenbuurt, één van de oudste volksbuurten van Leuven. Enkele buurtbewoners doken in de archieven. De bundeling van hun werk lees je in de 71 pagina’s tellende publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt'. Te koop voor 5 euro in het stadsarchief Leuven of in de buurt zelf.
Lees meer -
Wandeling Straathistories Mussenbuurt
De initiatiefnemers van de publicatie ‘Straathistories Mussenbuurt’ maakten ook een digitale wandeling die je via de Erfgoedapp gratis kan downloaden op je smartphone. Via de authentieke stemmen van buurtbewoners Luc, Kris en zijn dochter Laura, kom je meer te weten over 16 locaties in 'hun' Mussenbuurt. Op deze manier kan je op eigen houtje en coronaproof de buurt ontdekken.
Lees meer -
Straathistories
Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld staat voor een reeks van buurtpublicaties, waarbij bewoners of buurtcomités onder begeleiding van de Erfgoedcel Leuven zelf de roots en evolutie in hun buurt optekenen.
Lees meer -
Handleiding voor je eigen straathistories
Heeft jouw buurt ook interesse om in het kader van de reeks ‘Straathistories’ een gelijkaardig project uit te werken? De erfgoedcel helpt je graag op weg!
Lees meer -
Straathistories Martelarenlaan
Leuven is weer een Straathistories rijker. Nummer 7 ondertussen handelt over de Martelarenlaan. Het buurtcomité Belle Vue werkte samen met enkele andere enthousiastelingen om de geschiedenis en verhalen uit hun buurt te kunnen optekenen. Ze verdiepten zich in de archieven van Kessel-Lo en de stad Leuven, namen interviews af met buurtbewoners en verzamelden een groot aantal foto’s. Het resultaat kan je nu zelf ontdekken in de gloednieuwe publicatie.
Lees meer -
Straathistories Frederik Lintsstraat
In de zesde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ beschrijft het buurtcomité Flints de geschiedenis, evolutie en toekomst van de Frederik Lintsstraat in Leuven.
Lees meer -
Straathistories De Wijgmalenhoek
Editie vier van Straathistories focust op de geschiedenis van Wijgmaal, meer bepaald op de Wijgmalenhoek: het gebied tussen de Vaart, de Remylaan, Wijgmaalbroek, de Wittebolsstraat en de Gebroeders Tassetstraat.
Lees meer -
Straathistories Het Nieuw Kwartier
Het Nieuw Kwartier is een minder bekende buurt gelegen aan de binnenzijde van de Leuvense ring, tussen de Naamsestraat, de Naamsevest en de Parkstraat. Vijf buurtbewoners gingen een jaar lang aan de slag om feiten en verhalen vast te leggen over die stadsbuurt van vroeger tot nu.
Lees meer -
Straathistories Groot Redingenhof
Buurtwerking Groot Redingenhof vierde in 2012 haar 30ste verjaardag en maakte van die feestelijke gelegenheid gebruik om de realisaties van drie decennia buurtwerking te verzamelen. Dat werd aangevuld met archiefmateriaal over het verleden van de Redingenbuurt en publicatie drie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ was geboren.
Lees meer -
Straathistories Opvoedingstraat en omgeving
Tijdens de straatactiviteiten in de Opvoedingstraat bleek dat er heel wat oudere bewoners interessante verhalen te vertellen hadden over de buurt. Om die buurtkennis niet verloren te laten gaan, besloot het wijkcomité van de Opvoedingstraat die verhalen te verzamelen in een publicatie over hun buurt.
Lees meer -
Straathistories Vaartkom Weerspiegeld
Leer meer over de Vaartkom van vroeger en zijn bewoners zoals Mie Gareel met haar ijzerhandelwinkel, Dolf en zijn frituur, brouwerij Artois en nog veel meer.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.