Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Straatnamen: een overzicht

Leuven telt ondertussen meer dan 925 officiële straatnamen. Een kleine analyse in een aantal cijfers en feiten.

 • De meeste straatnamen eindigen op -straat (42 %), dan volgt -laan (21%) en - weg (6%), -plein (5%) en -pad (5%). Samenstellingen met wijk, baan, veld, bos, singel, delle/dal, poort, markt, gaard, park en dijk komen maar sporadisch voor. Namen die eindigen op -broek, -kouter, -rij, -blok, -gracht, -oase, -hout, -brug, -esplanade, -meer, -tunnel, -donk, -land, -poel, -kom komen maar 1 x voor.

 • In vergelijking met Vlaanderen heeft Leuven meer - lanen (dubbel zoveel als het Vlaamse gemiddelde van 12 %), maar in verhouding minder -straten (51% gemiddeld in Vlaanderen). Leuven heeft ook opvallend veel pleinen (Vlaams gemiddelde 2%) en steenwegen (Vlaamse gemiddelde 1%).

 • Van de straatnamen die verwijzen naar een persoon is 93% vernoemd naar een man en slechts 7% naar een vrouw. Maar 17 straatnamen verwijzen naar een vrouwelijke voor- of familienaam en de meeste hiervan zijn heiligennamen.

 • Ziehier de top vijf van de langste straatnamen:

  1. Lodewijk Engelbertus van Arenbergplein
  2. Professor Roger Van Overstraetenplein
  3. Burgemeester Stanislas De Rijcklaan
  4. Baron August De Becker-Remyplein
  5. Monseigneur Van Waeyenberghlaan

 • En dit zijn de kortste: Lei, Lopad, Overlo, Leming en Molweg
 • Een aantal straten in de Leuvense binnenstad heeft naast de officiële straatnaam ook een variant in het Leuvens dialect gekregen. Hier zorgen de leden van de Academie voor het Leuvens dialect voor.

1/1
Terug naar boven