SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 160
									AND imr.partno2 = 23
Tiende Straathistories over Ziekelingenbuurt | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Tiende Straathistories over Ziekelingenbuurt

25 februari 2021

Met ‘Ziekelingenstraat en omgeving’ is de tiende Straathistories een feit. 'Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld' is een reeks waarin bewoners de oorsprong en ontwikkeling van hun buurt beschrijven. Maar het is vooral ook een project voor en door de buurt, dat mensen en generaties verbindt.
In de gloednieuwe tiende editie delen Leuvenaars uit de Ziekelingenbuurt hun verhalen.

10 edities Straathistories
In 2010 kwam Straathistories tot leven. Buurtbewoners van de Vaartkom voelden de nood om verhalen op te tekenen, omdat hun buurt zo sterk veranderde. Daarna volgde de Opvoedingstraat in Kessel-Lo, waar de oudere generatie verhalen wilde delen met de nieuwkomers in de buurt. Later kwamen daar nog het Groot Redingenhof, Nieuw Kwartier, Frederik Lintsstraat en Mussenbuurt in de binnenstad bij. In de deelgemeenten maakten bewoners van de Wijgmalenhoek, Martelarenlaan en Vlierbeek al een Straathistories. Nu komt de Ziekelingenstraat, op de grens met Bierbeek, erbij.

Beluister Straathistories
De Erfgoedcel wil de publicaties breder toegankelijk maken. Daarom lezen vrijwilligers van Transkript vzw de 3 laatste edities in (Mussenbuurt, Vlierbeek en Ziekelingenstraat en omgeving). Zo kunnen mensen met een visuele beperking of een leesbeperking binnekort ook genieten van de verhalen.

Straathistories Ziekelingenstraat
Maggi, Hugo en Toon maakten enkele jaren geleden de buurt warm voor Straathistories. Met een heel team spraken ze medebuurtbewoners en verzamelden foto’s en verhalen. In een interview vertelt Maggi daar meer over. Het resultaat delen ze nu in een publicatie en een zoektocht

Wandelzoektocht in de Ziekelingenbuurt
Omdat ze in coronatijden geen lanceringsfeest kunnen organiseren, stippelden de buurtbewoners als alternatief een leuke wandelzoektocht uit die iedereen op eigen houtje kan doen. Je kan deze tocht van 2.6 km gratis downloaden op je smartphone via de Erfgoedapp. Wie liever een papieren versie wil, kan hiervoor terecht in de buurtwinkel, apotheek en kapper van de Ziekelingenbuurt.


Praktisch

De publicatie ‘Straathistories Ziekelingenstraat en omgeving' is te koop voor 5 euro:

  • aan het onthaal van Visit Leuven, Naamsestraat 3
  • in het Stadsarchief Leuven, Rijschoolstraat 4, op do, vrij en za van 14 tot 18u t.e.m. 27/2, daarna op afspraak
  • in de Ziekelingenbuurt bij Voeding Karine, Apotheek De Spaanse Kroon en Kapsalon Look
  • via het online bestelformulier

De wandelzoektocht vind je digitaal in de Erfgoedapp, die je gratis kan downloaden op je smartphone.

Op deze pagina vind je een overzicht van de eerder verschenen Straathistories. Edities in voorraad kan je bestellen. Uitverkochte edities kan je online raadplegen of uitlenen in de Bib Leuven.

Terug naar boven