Leuven is met haar vijf zingende torens uniek in België en Nederland. Ook wereldwijd staat Leuven aan de top.
-
Vredesbeiaard
Sinds 11 november 2018 kan je in de Abdij van Park genieten van de klanken van een beiaard, bijna 300 jaar nadat de eerste beiaard er werd geïnstalleerd. De beiaard in de Abdij van Park kent een bewogen geschiedenis met enkele donkere bladzijden. Vandaag geeft de Vredesbeiaard er opnieuw het ritme van de dag en het jaar aan. Bovendien is die Vredesbeiaard een krachtig symbool voor vrede.
Lees meer -
Beiaard Sint-Pieterskerk
Tijdens de Brand van Leuven op 25 augustus 1914 ging de stadsbeiaard van de Sint-Pieterskerk verloren. Het uurwerk en de klokken waren deels gesmolten, deels naar beneden gevallen. Pas in 1929 gaf het stadsbestuur aan Constant en François Sergeys de opdracht om een nieuwe beiaard te gieten. Die stadsbeiaard wordt elke vrijdag van 12 tot 13 uur bespeeld door stadsbeiaardier Eddy Mariën. Daarnaast klinkt de automaat elk kwartier en slaat de jaquemart Meester Jan dapper viermaal per uur een signaal op zijn tijdsklok.
Lees meer -
Beiaard Universiteitsbibliotheek
De toren van de Universiteitsbliotheek KU Leuven aan het Mgr. Ladeuzeplein herbergt een van de grootste en mooiste beiaarden van Europa. Elke dinsdagavond en woensdagmiddag speelt universiteitsbeiaardier Luc Rombouts of een gastbeiaardier. Zin om zo'n beiaardbespeling live bij te wonen in de toren of om een verzoeknummer aan te vragen? Dat kan.
Lees meer -
Beiaard Sint-Geertruikerk
De Sint-Geertruibeiaard, ook wel de muziekdoos van Sint-Geertrui genoemd, is een van de mooiste overgebleven Vanden Gheyn-beiaarden. Het instrument wordt bij speciale gelegenheden bespeeld door kerkbeiaardier Marc Van Eyck.
Lees meer -
Beiaard Sint-Jan-de-Doperkerk
De 16 klokjes die ooit in de beiaard van de Universiteitsbibliotheek hingen en die nu elk halfuur een melodietje spelen in de toren van de Sint-Jan-de-Doperkerk van het Groot Begijnhof kregen er in de zomer van 2009 nog een familie bij. De beiaard werd uitgebreid tot een volwaardige met de hand bespeelbare beiaard van 45 klokken. Deze 'lichte' beiaard heeft een totaal gewicht van 1334 kg. Luc Rombouts bespeelt dat welluidende instrument elke eerste en derde woensdag van de maand om 19 uur.
Lees meer -
Curator Beiaardcultuur Leuven
Leuven staat met maar liefst 5 beiaarden aan de top van de internationale beiaardcultuur. Om de rol van de Leuvense beiaarden nog verder te versterken stelden de stad en de KU Leuven een curator Beiaardcultuur Leuven aan. Zo benadrukken ze het belang van dit immaterieel erfgoed. De lokale beiaardcultuur kan immers bijdragen aan thema’s die voor de stad en universiteit belangrijk zijn, zoals levenskwaliteit, positieve omgang met diversiteit en innovatie.
Lees meer -
Beiaardcultuur
Wist je dat de 500 jaar oude beiaardcultuur van Vlaamse origine is? De oudste vermelding is terug te vinden in het archief van Oudenaarde toen men in het begin van de 16de eeuw begon te musiceren op torenklokken door middel van een stokkenklavier. Vijf eeuwen later leeft de beiaardcultuur nog steeds. Op 25 november 2014 werd de beiaardcultuur in België door UNESCO erkend als een voorbeeldpraktijk van het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Een pluim ook voor de actieve, Leuvense beiaardiers.
Lees meer -
Fusion on Bells
De beiaard vierde in 2010 zijn 500-jarig bestaan. Naar aanleiding van Erfgoeddag 2010 werkte universiteitsbeiaardier Luc Rombouts samen met enkele allochtone verenigingen om hun favoriete muziek op beiaard te kunnen laten klinken.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.