Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Fusion on Bells

De beiaard vierde in 2010 zijn 500-jarig bestaan. Naar aanleiding van Erfgoeddag 2010 werkte universiteitsbeiaardier Luc Rombouts samen met enkele allochtone verenigingen om hun favoriete muziek op beiaard te kunnen laten klinken. Dit was de start van Fusion on Bells.

Op de meeste beiaarden wordt alleen Westerse muziek gespeeld, maar in België leven er verschillende culturen samen. Die culturen hebben ook een eigen muzikale traditie. Het project Fusion on Bells wil hier verandering in brengen door samen met de allochtone inwoners muziek uit andere culturen te laten horen op de vier Leuvense beiaarden.

Na de geslaagde try-out op Erfgoeddag in april 2010 werd het project verder gezet: de oproep naar een samenwerking rond multiculturele beiaardmuziek liep door. Op zaterdag 17 juli 2010 was er een tweede Fusion on Bells-concert, dit keer in het teken van het jaarlijkse zomer-beiaardfestival Ladeuze Bells.

Het concert Fusion on Bells wisselt traditionele beiaardmuziek af met niet-westerse muziek, vaak van volkeren die niet zo'n goede onderlinge band hebben. Door hun muziek vlak na elkaar te laten klinken, wil de beiaardier een statement maken: elk volk heeft prachtige muziek voortgebracht, en die muziek moet in staat zijn om tegenstellingen te verkleinen. De "fusion-sequenties" waren China-Japan, Israël-Palestina en USA-Rusland.

Info
Naam
Fusion on Bells
Datum
2010
1/2
Naam
Fusion on Bells
Datum
2010
Meer info
Terug naar boven