• In Alles
    • In Publicaties
    • In Organisaties
    • In Projecten

Chinees Nieuwjaar

Elk jaar zetten meer dan honderd Leuvenaars samen met het Centrum voor Levende Talen (CLT) en Nihao Leuven het Chinees Nieuwjaar feestelijk in. Om de jaarwissel te vieren worden jiaozi gemaakt: lapjes deeg met een hartige vulling van vlees of groenten die in de vorm van een halve maan worden gevouwen en daarna gekookt worden.

Op die manier het Chinees Nieuwjaar vieren is een duizend jaar oude traditie. Volgens de volksverhalen werden jiaozi uitgevonden door Zhang Zhongjing (150 – 219 na Chr.) uit de Han Dynastie (206 voor Chr. – 220 na Chr.), één van de grootste beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde in de geschiedenis. Samen jiaozi vouwen, wordt gezien als het summum van Chinese gezelligheid, iets wat je samen doet met familie of met vrienden.

Chinees Nieuwjaar vieren, betekent ook rode lantaarns ophangen. Ze hebben een speciale betekenis in de Chinese cultuur: de lantaarns staan voor geluk, rijkdom en voorspoed, en rood is de kleur van geluk. 

De afdeling Chinees van het CLT, die sinds 2015 samenwerkt met Nihao Leuven, biedt Leuvenaars elk jaar de kans om aan die traditie deel te nemen. Dankzij de samenwerking met Nihao Leuven leren de deelnemers naast de jiaozi ook andere typische, Chinese gerechten maken.  Daarna geniet iedereen samen van het feestmaal. Een fijne manier om letterlijk en figuurlijk te proeven van de Chinese cultuur.

De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender. Het Chinese Nieuwjaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende, het wintersolstitium, van 21 december. Volgens de Westerse kalender is dat ergens tussen 21 januari en 20 februari. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van dag één tot en met dag vijftien van de eerste maand van de Chinese kalender.

Info
Groep
Nihao Leuven
Datum
tussen 21 januari en 20 februari
E-mail
ronglu1212@hotmail.com
Website
sites.google.com/site/nihaobelgium/nihao_leuven
1/8
Groep
Nihao Leuven
Datum
tussen 21 januari en 20 februari
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Leuvens erfgoed, doe mee