Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Meyboomplanting

'Brusselaars! Hier heeft uw Meyboom gestaan. De Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan.' Elk jaar op 9 augustus plant Leuven de enige echte Meyboom.

Al sinds 1308 wordt de Meyboom geplant op 9 augustus, de vooravond van Sint-Laurentius, en dit voor 17 uur. Die traditie kent verschillende ontstaansmythes. Sommigen stellen dat deze zijn oorsprong kent in de huwelijksplechtigheid waarbij een edelman uit Leuven huwde met een meisje uit de Brusselse Bas-fondswijk. Hij gaf geld om op Sint-Laurentiusdag feest te vieren en een Meyboom te planten.

Anderen beweren dat de planting een herinnering is aan de overwinning van Brussel op Leuven. Zo zouden enkele Leuvenaars onrust zijn komen stoken tijdens een bruiloftsfeest in Brussel in 1213. Toen de Brusselaars tijdens een handgemeen het onderspit dreigden te delven, kwamen de gezellen van Sint-Laurentius hen te hulp. Door die bijstand verloren de Leuvenaars. Jan II gaf de Brusselaars toen de toelating om jaarlijks op 9 augustus de Meyboom te planten, om zo hun overwinning te herdenken. Die gunst zou echter vervallen wanneer de Leuvenaars voor 17 uur de boom konden bemachtigen. Alhoewel de legende gesitueerd is in 1213, werd pas in 1308 aan deze gebeurtenis vaste vorm gegeven.

In 1974 besloten de ‘mannen van 1929’ dit eeuwenoude privilege van de Brusselaars af te nemen. Vermomd als journalisten, kwamen ze erachter welke boom de Brusselaars zouden planten op 9 augustus. 's Nachts trokken ze erop uit om de boom om te hakken en mee te nemen.

Info
Groep
Jaartallen
Datum
9 augustus
Website
www.leuvensemeyboom.be
1/2
Groep
Jaartallen
Datum
9 augustus
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven