Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Raadskelders

De raadskelders vind je onder het prachtige stadhuis van Leuven. Die kelders stammen uit de 13e en 14e eeuw. In 1970 werden ze gerestaureerd. Ze hebben een eigen ingang van op de Grote Markt naast de huidige pui van het stadhuis. 

Al enkele jaren zijn de kelders in gebruik genomen door het Koninklijk Verbond der Jaartallen die hier hun collectie bewaren. Een groot deel van hun kaders, foto's, vlaggen en kostuums staan er tentoongesteld. De Jaartallen dragen tijdens hun ceremonies immers speciale kostuums eigen aan hun jaartal. Ze gebruiken vlaggen om hun samenhorigheid te vieren. Hierop prijkt een uniek logo dat dikwijls verwijst naar het Leuvense stadhuis of bijzondere gebeurtenissen of plaatsen uit het geboortejaar. 

Tot voor kort kon je elke derde zaterdag van de maand de kelders gratis bezoeken. Momenteel zijn de kelders gesloten. Er loopt immers een herbestemmings- en restauratieonderzoek voor het Leuvense Stadhuis, waar ook de raadskelders toe behoren. In 2023 zouden de werken van start gaan.

Nieuwsgierig hoe de raadskelders er vanbinnen uitzien? Neem dan een kijkje met een virtueel bezoek van het stadhuis.

Info
Adres
Stadhuis, Grote Markt 9, 3000 Leuven
Open
tijdelijk gesloten
E-mail
info@jaartallen.be
Partners
Koninklijk Verbond der Jaartallen, Mannen van het Jaar, Stad Leuven
1/2
Adres
Stadhuis, Grote Markt 9, 3000 Leuven
Open
tijdelijk gesloten
E-mail
Meer info
Terug naar boven