Leuven telt op dit moment acht actieve reuzen, een reus die gerestaureerd moet worden en een reuzenhoofd. Sinds de Mannen van '73, een van de Leuvense Jaartallen, in 2013 uitpakten met een nieuwe reus én een nieuwe Leuvense reuzenstoet, leeft de reuzencultuur terug in de stad. De vierde editie van ReuzeLeuven vindt plaats in mei 2022.
-
ReuzeLeuvenstoet 2022
Tijdens de vierde editie van ReuzeLeuven op 21 mei trokken de Leuvense reuzen door de binnenstad, samen met twintig andere reuzen uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Ook circusartiesten, fanfares en muziekgroepen liepen mee in de ReuzeLeuvenstoet. Het feest was reuze!
Lees meer -
Reuzin koningin Hedwig van Polen
Op de Internationale Dag van de Tweetaligheid in 2020 onthulde de Poolse School Wislawa Szymborska in Leuven een gloednieuwe reuzin: koningin Hedwig van Polen of Jadwiga in het Pools. Koningin Hedwig was niet enkel een belangrijke machthebber in de Poolse geschiedenis, maar speelde ook een belangrijke, sociale rol.
Lees meer -
Reus Da Tong
Reus Da Tong werd geboren in 2017. Hij vormde samen met reuzin Iris een reuzentweeling waarmee Erfgoedcel en Afdeling diversiteit en gelijke kansen diversiteit binnen de reuzencultuur wilden stimuleren. Nihao Leuven bracht Da Tong tot leven en nam heel enthousiast de verdere zorg voor deze reus op zich. De leden van Nihao waren zo gebeten door de reuzencultuur, dat ze in 2020 beslisten om een nog grotere en mobielere versie van Da Tong te maken.
Lees meer -
ReuzeLeuven 2020 - uitgesteld
De stoet van ReuzeLeuven wordt uitgesteld tot mei 2021 door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De vierde editie van de reuzenstoet in 2021 wordt een bijzondere editie dankzij een samenwerking met circusfestival CIRKL. Intussen lanceert brouwerij Luvanium wel al een nieuw bier: het Reuzebier.
Lees meer -
DVD ReuzeLeuven 2017
De derde editie van de ReuzeLeuven-stoet op 20 mei 2017 was een groot succes. 53 reuzen uit binnen- en buitenland trokken mee door de Leuvense binnenstad. Vier Leuvense reuzen stelden zich voor het eerst aan het publiek voor. Om deze bijzondere editie te documenteren, maakten de Mannen van 1973 en de stad Leuven een beeldverslag op dvd. Voor fans van de Leuvense reuzencultuur.
Lees meer -
Bijzondere reuzentweeling
De Leuvense reuzencultuur leeft. In 2017 werden maar liefst vier nieuwe Leuvense reuzen geboren, waaronder een bijzondere reuzentweeling. Hier vind je het filmpje van de making of.
Lees meer -
Reuzin Iris
Reuzin Iris is onderdeel van de nieuwe reuzentweeling die in beheer is van de afdeling Diversiteit & Gelijke Kansen van de stad Leuven. Het bijzondere aan deze reuzen is dat hun identiteit kan veranderen naargelang de groep die er met de reus op uittrekt. Reuzin Iris is een creatie van de groep achter het Holebihuis in Leuven.
Lees meer -
Reus Jean Richard II
Naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van de Richard Valvekensstraatfeesten hebben de bewoners van de straat de koppen bij elkaar gestoken om een originele manier te vinden om dit te vieren. Het bouwen van een reus leek daarbij ‘het’ middel bij uitstek om glans te geven aan dit jubileumjaar!
Lees meer -
Reuzin prinses Nela
Prinses Nela is de tweede reus van Buurtwerking Groot Redingenhof. Met haar half Afrikaanse bloed staat ze voor de buurwerking mee symbool voor de diversiteit in universiteitsstad Leuven.
Lees meer -
Help Hertog Jan aan een nieuw reuzenleven
Sinds 2011 herleeft de Leuvense reuzencultuur. Met ReuzeLeuven werd het ritueel van de middeleeuwse reuzenstoet in eer hersteld. Op Erfgoeddag zondag 24 april 2016 stelden de reuzen zich aan het publiek voor in de wandelzaal van het stadhuis en ze vroegen steun voor de teruggevonden reus Hertog Jan. Hij verkeert in slechte staat en moet gerestaureerd of zelfs helemaal vernieuwd worden. Via crowdfunding willen de Leuvense reuzenbeheerders hem aan een nieuw reuzenleven helpen.
Lees meer -
Reuzin Fiere Margriet
In 2013 pakten de Mannen van '73 uit met een stunt: een nieuwe reuzenstoet 'ReuzeLeuven' én een nieuwe reuzin, Fiere Margriet. De reuzin verwijst naar een van de bekendste legendes van Leuven.
Lees meer -
Reus Kobe Koeienschieter
Ter gelegenheid van 4 x 11 jaar Orde van de Pietermannen, schonk de carnavalsvereniging in 2011 een reus aan de stad: Kobe Koeienschieter.
Lees meer -
Reus Jan Van den Graetmolen
Jan van den Graetmolen werd geboren op 23 april 1988. De reus werd gemaakt door de buurtwerking Groot Redingenhof en staat symbool voor de buurtgemeenschap en voor de stad Leuven met haar rijke historiek. Hij ontleent zijn naam aan Jan vanden Grate, de vorige eigenaar van de vroegere molen, waar zich nu de Dijlemolens bevinden.
Lees meer -
Reus Hertog Jan
In juli 2014 stootte Leuvenaar André Cresens in de oude bottelarij in de Sluisstraat toevallig op de reus Hertog Jan. Tot dan wist niemand waar de reus zich bevond. Helaas is Hertog Jan momenteel in zeer slechte staat. Dankzij de stad Leuven heeft de reus nu een veilig onderkomen in een van de stadsmagazijnen, maar Hertog Jan moet gerestaureerd of zelfs helemaal vernieuwd worden.
Lees meer -
Reuzenhoofd Megera
Dit hoofd van Megera is het enige wat overblijft van de Leuvense Ommegang, een processie die voor het eerst werd gehouden in de 14de eeuw en voor het laatst in 1681. Megera, haar man Hercules en het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen maakten er sinds 1532 deel van uit.
Lees meer -
Replica reus Hercules
De oudste reus van Leuven, reus Hercules, bevindt zich buiten Leuven. Hij staat opgesteld in La Maison des Géants in Ath. Het is een replica van de oorspronkelijke reus.
Lees meer -
ReuzeLeuven 2017
Op zaterdag 1 juni 2013 pakten de Mannen van 73 uit met een gloednieuwe reuzin voor Leuven: Fiere Margriet. Deze reuzin werd feestelijk ingehuldigd tijdens een grootse reuzenstoet. De Mannen van 73 vonden het tijd dat de middeleeuwse reuzentraditie in Leuven in eer werd hersteld.
Lees meer
Leuvens erfgoed, doe mee
-
Activiteiten
Bekijk wat er al op het erfgoedprogramma staat. Of laat weten welke erfgoedactiviteit jij organiseert.
-
Organisaties
Zin om je aan te sluiten bij een van de erfgoedorganisaties als vrijwilliger of als fan? Ontdek waar jouw interesse zit.
-
Zelf een idee
Een idee om rond erfgoed te werken? Laat het horen en wie weet kunnen we samenwerken.