Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

ReuzeLeuven 2017

Op zaterdag 1 juni 2013 pakten de Mannen van 73 uit met een gloednieuwe reuzin voor Leuven: Fiere Margriet. Deze reuzin werd feestelijk ingehuldigd tijdens een grootse reuzenstoet. De Mannen van 73 vonden het tijd dat de middeleeuwse reuzentraditie in Leuven in eer werd hersteld.

In 2013 waren de Mannen van 1973 het opkomende Jaartal binnen de traditie van de Leuvense Jaartallen. Om hun 40ste levensjaar te vieren, pakten de Mannen van 73 uit met een grootse stunt: een nieuwe reuzin en een nieuwe reuzenstoet voor Leuven.

"Zoals dat traditie is, moeten wij een stunt doen om ons aan de bevolking te tonen", legt Olivier Roland, voorzitter van de Vriendenkring Mannen van 1973, uit. "Omdat we de Leuvense reuzentraditie van weleer, die tijdens de jaren 70 verloren ging, wilden laten herleven, komen we nu met deze vier meter grote Fiere Margriet naar buiten. We kozen voor dit personage omdat zij toch een legendarische, Leuvense figuur is die best wel wat aandacht kan gebruiken. Een professionele reuzenmaker heeft haar gebouwd zoals ze staat afgebeeld op schilderijen en beeldhouwwerken in het stadhuis en kerk, met de klederdracht uit de 13de eeuw. Omdat ze uit aluminium en kunststof is gemaakt, weegt ze maar 35 kilogram. Daardoor kan ze makkelijker worden gedragen en is ze ook ‘beweeglijker’, waardoor ze goed kan dansen, in tegenstelling tot de zwaardere, en dus minder mobiele, rollende reuzen."

Deze eerste editie van ReuzeLeuven kon op veel belangstelling rekenen. Een jaar later, in mei 2014 was de tweede editie een feit. Tijdens deze stoet werd reuzin Fiere Margriet officieel gedoopt en voor dit doopfeest werden meer dan 20 reuzen uit België uitgenodigd om mee te komen vieren.

Er komt ook een derde ReuzeLeuven in 2017. De Mannen van 73 willen met de Jaartallen, de Leuvense reuzenbeheerders en de stad Leuven om de drie jaar een grote reuzenstoet organiseren. De Leuvense reuzenstoeten zijn helemaal terug!

Info
Beheerder
Mannen van 1973
Website
www.m73.be
1/2
Beheerder
Mannen van 1973
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven