Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Uitleendienst

Uitleendienst Erfgoed

Hulp(instrumenten) nodig om je erfgoedcollectie beter te bewaren en beheren? Of heb je speciaal materiaal nodig om je erfgoedproject tot een goed einde te brengen? Weet dan dat je een aantal instrumenten gratis kan uitlenen.

Denk aan een fotografieset om je collectie te inventariseren, een museumstofzuiger om je collectie te reinigen of een datalogger om de luchtvochtigheid en UV-straling te meten. Bekijk het aanbod op Uitleendienst Erfgoed, een samenwerking tussen FARO en tien regionale uitleenpunten bij de erfgoedcellen. Maak een account aan en selecteer je gewenste materiaal en uitleenpunt.

                                       

Uitlenen bij Erfgoedcel Leuven 

Wil je een collectie oude foto’s, postkaarten of documenten digitaliseren? Of wil je persoonlijke verhalen over erfgoed vastleggen met audio-opnames van interviews? Dan kan je ook rechtstreeks bij de Erfgoedcel Leuven een aantal hulpmiddelen kosteloos uitlenen. Tenminste als je activiteiten verband houden met het erfgoed van Leuven en geen commercieel doel nastreven.

Scanner uitlenen  

Mobiele Flatbed scanner die tot en met A4-formaat kan scannen. De resolutie en metadata kan je instellen. Ideaal voor platte documenten of fotomateriaal, niet geschikt voor grote plannen of kaarten. Het archiefmateriaal rust op de scanplaat, waardoor je ook kostbaar materiaal zonder manipulatie kan scannen.

Microfoons uitlenen 

Twee externe microfoons om op te spelden (met borstspeld) voor kwaliteitsvolle opnames. Geschikt voor het afnemen van interviews in het kader van mondelinge geschiedenis. De externe microfoons kunnen in combinatie met een laptop, tablet of smartphone gebruikt worden. Of in combinatie met een camera voor een video opname.

Audiorecorder uitlenen 

Hoge kwaliteit audiorecorder voor het afnemen van interviews in het kader van mondelinge geschiedenis. Achtergrondgeluid en ruis worden gereduceerd. De opname gebeurt op een verwijderbare SD-geheugenkaart.

Videorecorder (VCR) uitlenen 
Videorecorder (VCR) waarmee oude videocassettes (VHS) bekeken en beschreven kunnen worden. Wordt geleverd met een conversiekabel die toelaat de VCR aan te sluiten op een scherm of TV met HDMI-aansluiting. Voor audio moet je zelf luidsprekers voorzien.

Interesse om een van deze materialen gratis uit te lenen?

  1. Stuur een mail met je bruikleenvraag naar erfgoedcel@leuven.be                                                                       
  2. Vermeld deze elementen zeker in je mail: het project, het gewenste materiaal en de uitleenperiode (maximum 1 kalendermaand).
  3. We nemen contact met je op om de uitleen in te plannen.
  4. Tijdens het afgesproken ophaalmoment, onderteken je de bruikleenovereenkomst.

Terug naar boven