Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Universiteitsarchief

Een universiteit als die van Leuven heeft al een aantal levens achter de rug. En die levens worden bijgehouden in het Universiteitsarchief. Dat vertelt het verhaal van de instelling zelf, maar ook van mensen die de universitaire gemeenschap uitmaken: rectoren, professoren en natuurlijk studenten. Maak kennis met het geheugen van Leuvens grootste instelling, goed voor enkele strekkende kilometer archief.

Het universiteitsleven zoals het was
Het archief van de universiteit bevat stukken van de 15de eeuw tot vandaag over de instelling als zodanig. Daarin onderscheiden we drie periodes: de oude universiteit (1425-1797), de rijksuniversiteit (1816-1834) en de katholieke universiteit (1834-vandaag). Maar het archief zorgt voor nog veel meer archieven, zoals die van individuele hoogleraren. En het gaat ruimer dan het universiteitsleven: ook de archieven van de families Arenberg, Spoelberch en Artois, klinkende namen in het Leuvense en daarbuiten, worden hier gekoesterd, net als een deel van de oorkonden van de Sint-Pieterskerk en de bladmuziek van de Leuvense begijnen. Een buitenbeentje is het Archief en Museum van het Vlaams Studentenleven, waar het doen en laten van de Leuvense studenten, bijvoorbeeld in 1968, rijkelijk wordt geïllustreerd, vaandels en vlaggen, petten en linten incluis.

De studiezaal van het Universiteitsarchief is elke werkdag open.

Info
Naam
Universiteitsarchief KU Leuven
Adres
Mgr. Ladeuzeplein 21 , 3000 Leuven
Open
ma-do: 9 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17 uur, vrijdag gesloten
Tel
016 32 46 48
E-mail
archief@kuleuven.be
Facebook
www.facebook.com/UAKULeuven
Type
Archief
Website
bib.kuleuven.be/universiteitsarchief
1/4
archief
Naam
Universiteitsarchief KU Leuven
Adres
Mgr. Ladeuzeplein 21 , 3000 Leuven
Open
ma-do: 9 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17 uur, vrijdag gesloten
Tel
016 32 46 48
E-mail
Facebook
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven