Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Van de wereld in PARCUM

Leuvens nieuwste museum, PARCUM, opende op 25 oktober 2017 officieel de deuren in de historische Abdij van Park. Met de openingstentoonstelling 'Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding' zet PARCUM meteen de toon als hét museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen.

'Van de wereld' onthult verborgen kunstschatten uit kerken, kloosters en abdijen. Tussen het religieus erfgoed - met ruim 40 unieke bruiklenen uit zo’n 25 religieuze instellingen- vind je ook hedendaagse kunst. Met zowel nieuw als bestaand werk gaan Mario De Brabandere, Marlene Dumas, Ann Veronica Janssens en Gustave Van de Woestyne de interactie met het erfgoed aan.

'Van de wereld' belicht de betekenis van afgezonderd en besloten leven in religieuze context. Eeuwenlang zonderden religieuzen zich af in kloosters, kluizen, bossen en woestijnen, op zoek naar stilte en eenzaamheid, naar zichzelf én naar God. Toch keren zij zich hierbij niet áf van de wereld, integendeel, zij staan wel degelijk ín de wereld. In hun zoektocht naar God groeien ze van beslotenheid naar bevrijding, en leggen ze tegelijk een weg af van deze wereld naar een andere. Daarin speelt het gebruik van beelden een belangrijke rol.

PARCUM stimuleert dialoog

Ook vandaag zijn mensen op zoek naar rust en bezinning, weg van alle prikkels. PARCUM zet religieus erfgoed midden in de samenleving van vandaag. “Religieus erfgoed omvat meer dan alleen religie, maar gaat ook over heel universele thema’s zoals angst, schuld, relaties of zingeving. Als dialoogmuseum zetten we bewust in op de wisselwerking tussen hedendaagse mondiale thema’s en religieus erfgoed, en de dialoog tussen mensen van allerlei achtergronden, culturen en leeftijden”, aldus curator Liesbet Kusters.

Historische trekpleister Abdij van Park

Het nieuwe museum is gevestigd in de pas gerestaureerde zalen van de Abdij van Park. Deze historische trekpleister ligt op een boogscheut van hartje Leuven en is één van de best bewaarde abdijcomplexen in Europa. Met de opening van PARCUM krijgt het publiek voor het eerst sinds lang weer toegang tot het claustrum van de abdij.

'Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding' is nog tot en met 25 februari 2018 te zien in PARCUM.

Info
Naam
Van de Wereld
Datum
nog t.e.m. 25 feb. 2018
Locatie
PARCUM, Abdij van Park
E-mail
info@parcum.be
Website
www.parcum.be
Type
tentoonstelling
1/1
tentoonstelling
Naam
Van de Wereld
Datum
nog t.e.m. 25 feb. 2018
Locatie
PARCUM, Abdij van Park
E-mail
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven