SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								   	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 98
									AND imr.partno2 = 23
Vijfde historische documentaire: De Slag om Leuven | Nieuws | Erfgoedcel Leuven

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Vijfde historische documentaire: De Slag om Leuven

25 juli 2019

Op 4 september, exact 75 jaar na de bevrijding van Leuven, ging 'De Slag om Leuven' in première. De film vertelt het verhaal van de stad tijdens WO II. Aan de hand van enkele sleutelmomenten worden de situatie in Leuven en de gebeurtenissen op wereldniveau met elkaar verweven.

De Slag om Leuven

Fonk vzw neemt je met 'De Slag om Leuven' mee naar Leuven in 1940. Op 10 mei valt het Duitse leger binnen en pas 4 jaar later wordt de stad weer bevrijd. Wat gebeurt er met de Leuvenaars tijdens die 4 woelige jaren en welk effect hadden de grote gebeurtenissen in de oorlog op onze stad? De Slag om Leuven vertelt het verhaal vanuit Leuvens perspectief, maar laat toch alle relevante thema’s aan bod komen: geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood, totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, jodenvervolging, vluchtelingen, bevrijding. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over, door zanger Daan, zorgt voor de nodige duiding bij de beelden. 
In september, oktober én november kan je de film gaan bekijken in Cinema ZED. 

Aan de slag in de klas

Wil je graag met je leerlingen werken rond WO II in Leuven? De erfgoedcel ontwikkelt een educatief pakket voor de derde graad lager onderwijs en derde graad secundair onderwijs. Aan de hand van creatieve en activerende opdrachten leren je leerlingen meer over WO II. Het lespakket voor het lager onderwijs richt zich op actief bezig zijn met het verleden. Voor het secundair onderwijs ligt de nadruk op kritisch denken. 

Praktisch

'De Slag om Leuven' speelt heel de maand september, oktober en november in Cinema ZED. De exacte vertoningsdata en -uren vind je op de website van Cinema ZED

Wil je graag met je klas de film gaan bekijken? Dan kan je aansluiten op een van de voorstellingen voor School met cultuur of boek je eigen moment via filmklap .

Vanaf 26 november is de docu ook beschikbaar op DVD. Scholen uit Leuven kunnen deze dvd met lespakket gratis aanvragen via erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 89. 

1/2
Naam
De Slag om Leuven
Datum
september-november 2019
Locatie
Cinema ZED
Meer info
Bezoek de website
Terug naar boven