Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Visiotour Leuven, stadswandeling in gebarentaal

Op 3 december, de Internationale Dag van mensen met een handicap, lanceert de stad Leuven een stadswandeling in gebarentaal. Visiotour Leuven leidt je langs 15 hoogtepunten in de historische binnenstad via de gratis Erfgoedapp. 

Tijdens de wandeling ontdek je parels zoals het stadhuis, de universiteitshal, het Groot Begijnhof, de universiteitsbibliotheek en nog veel meer. Bij elke halte is er een filmpje in Vlaamse Gebarentaal of International Sign Language. De filmpjes zijn Nederlands of Engels ondertiteld.

Primeur voor Leuven
Visiotour Leuven is de eerste permanente stadswandeling in gebarentaal in Vlaanderen. In Leuven onderzoekt de erfgoedcel samen met de cultureel-erfgoedsector hoe we dit aanbod verder kunnen ontbreiden zodat in de toekomst zo veel mogelijk Leuvense erfgoedsites en hun collecties toegankelijk zijn voor dove en slechthorende mensen.

Samenwerking
Deze wandeling voor dove en slechthorende mensen kwam er dankzij een samenwerking met Gery Gerits, zelf doof, en Doof Vlaanderen. "Ik ijver voortdurend voor meer toegankelijkheid voor onze doelgroep van dove en slechthorende mensen. We worden vaak vergeten omdat onze handicap onzichtbaar is", vertelt Gery. Vanuit zijn interesse in geschiedenis, bouwtechnieken en erfgoed kwam Gery in contact met de Erfgoedcel en de deelraad erfgoed, een van de vijf adviesraden van de Leuvense Cultuurkoepel. "Je kan niet geloven hoe gelukkig ik was toen ik een mailtje kreeg dat jullie deze visiotour wilden maken." Het volledige interview met Gery lees je hier.

Hoe werkt het?

1. Download de gratis Erfgoedapp op je smartphone.
2. Open de Erfgoedapp.
3. Klik op de gele knop rechts en scan deze QR-code om de tour te starten:

Visiotour in Vlaamse gebarentaal:                           Visiotour in International Sign Language:

                                                                   

OF zoek de route handmatig in de Erfgoedapp:

1. Klik bovenaan op het rode kompas-symbool.
2. Selecteer Visiotour Leuven - VGT of Visiotour Leuven - ISL en klik op 'start tour'. Je komt opnieuw op het startschem terecht.
3. Klik op het rode kaart-symbool onderaan om de tour te starten.
4. Klik op een nummer op de kaart en op 'open'. De video met uitleg in gebarentaal start automatisch.

Het blauwe bolletje op de kaart geeft jouw locatie aan.

Taal: De taal van de Erfgoedapp past zich automatisch aan aan de taal van jouw smartphone. Als je de taal van de Erfgoedapp handmatig wil veranderen, klik je op het i-symbool onderaan op het startscherm. Klik daarna op het tandwiel rechtsbovenaan.

Praktisch

De wandeling is gratis beschikbaar via de Erfgoedapp.

Afstand: 4,8 m - 15 haltes

Startpunt: Stadhuis, Grote Markt Leuven
Eindpunt: Fonske, Rector De Somerplein

Beschikbaar in Vlaamse Gebarentaal en International Sign Language. De Erfgoedapp past zich automatisch aan aan de taal van jouw smartphone. De filmpjes zijn Nederlands of Engels ondertiteld.

Info
Voor wie
Dove en slechthorende mensen
Wanneer
permanent
Prijs
gratis
Afstand
4,8 km
Vertrekpunt
Grote Markt
Partners
Gery Gerits en Doof Vlaanderen
1/5
Voor wie
Dove en slechthorende mensen
Wanneer
permanent
Prijs
gratis
Afstand
4,8 km
Vertrekpunt
Grote Markt
Partners
Gery Gerits en Doof Vlaanderen
Meer info
Terug naar boven