SELECT imr.modulerelatedno, imr.itemno1 AS item FROM item_module_related AS imr
								  	WHERE imr.partno1 = 2
									AND imr.itemno2 = 126
									AND imr.partno2 = 23


 
  
    

    Vredesbeiaard bekroond door Europa Nostra | Nieuws | Erfgoedcel Leuven
    
    
    
    

          
    
    
          
    
    
    

    
    
    
    


    
          
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
    
          
    
    

    
    

    

          	
		
	

      
  

  

Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

 • In Alles
  • In Publicaties
  • In Organisaties
  • In Projecten

Vredesbeiaard bekroond door Europa Nostra

27 mei 2020

Deze week maakten Europa Nostra en de Europese Commissie de namen bekend van zes projecten die een bijzondere vermelding kregen van de jury van de European Heritage Awards. Eén van de bekroonde projecten is de Vredesbeiaard in de Abdij van Park.

Deze bijzondere vermelding van de Europa Nostra-jury bewijst nogmaals de kracht van de Leuvense Vredesbeiaard: van zijn mooie ontstaansgeschiedenis tot zijn werking vandaag. Sinds de inhuldiging op 11 november 2018 is de Vredesbeiaard een absolute vaste waarde op de site van Abdij van Park. Dankzij wekelijkse bespelingen, een bijzonder actieve beiaardier en een beiaardrepertoire dat zich aanpast aan de actualiteit beroert en verbindt hij vele Leuvenaars!


Europa Nostra
Europa Nostra is dé Europese erfgoedorganisatie, met leden uit meer dan 40 landen. Elk jaar reikt de organisatie in opdracht van de Europese Unie de Europese Erfgoedprijzen uit aan uitzonderlijke realisaties in vier domeinen:
• conservatie
• onderzoek
• toegewijde dienstverlening door individuen of organisaties
• onderwijs, opleiding en bewustmaking.

Al op 7 mei 2020 maakte Europa Nostra de 21 winnaars bekend. De restauratie van de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis in Antwerpen won in de categorie ‘conservatie’ en sleepte zo als enige Belgische project een prijs in de wacht.

Het project van de Vredesbeiaard werd ingediend in de categorie ‘onderwijs, opleiding en bewustmaking’. Het werd niet als winnaar geselecteerd, maar kreeg samen met vijf anderen een bijzondere vermelding van de jury. Deze vermelding wordt toegekend aan initiatieven die geen hoofdprijs ontvangen, maar door de jury van erfgoedexperts toch bijzonder gewaardeerd worden omwille van hun grote inzet voor het Europese erfgoed.

Bezoekersbeleving 
Anderhalf jaar na zijn voltooiing is de Vredesbeiaard niet meer weg te denken uit het landschap van de Abdij van Park en het culturele leven van de stad Leuven. Naast de wekelijkse bespelingen door abdijbeiaardier Luc Rombouts en bijzondere vredesconcerten vinden vanaf 14 juni opnieuw zomerconcerten plaats in het kader van ‘Leuven Bells’.

Deze maand wordt op het doksaal van de abdijkerk een kleine belevingsruimte gerealiseerd met informatiepanelen en een oefenklavier. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, zal de abdij hier aan bezoekers een waardevolle beiaardbeleving kunnen aanbieden.

1/1
Leuvens erfgoed, doe mee