Om ervoor te zorgen dat deze site correct werkt, en om de site te evalueren en verbeteren, gebruiken we cookies. Door onze site te gebruiken, accepteert u onze Cookie verklaring.

Verhalen optekenen

Ga tijdens het jubileum(jaar) aan de slag met verhalen van oud-leden, oud-leiding of van andere belangrijke personen uit je vereniging. Ontdek samen het erfgoed en de geschiedenis van je vereniging.

Wat kan je doen? 

  • Ga op interview bij oud-leden, -leiding, -bestuurders, … of organiseer een speeddate. Het is altijd leuk om deze verhalen te verwerken in een krant, vriendenboek, filmpje of groepsblog. Interviews kunnen gerust door de oudere leden zelf gebeuren. Stuur ze in groepjes van twee naar vooraf gecontacteerde personen. Neem dus best zelf op voorhand contact op met de mensen en leg hen duidelijk uit wat de bedoeling is. Een speeddate kan je doen met de jongere kinderen.
  • Maak een Wall of fame van de meest bekende, beroemde en beruchte oud-leden of -leiding. Bombardeer bijvoorbeeld één iemand per vijf jaar tot beroemd of berucht persoon. Wie was de ster in deze jaren? Of ontwerp statieportretten van deze personen van je vereniging. Via een crea activiteit kunnen sterren of kaders worden gemaakt. In deze sterren of kaders komen foto’s van de mensen, gekoppeld aan memorabilia zoals voorwerpen, foto’s, quotes of andere documenten. Noteer bij iedere ster/kader zijn/haar naam, de periode waarin hij/zij in de groep was en zijn/haar verdienste binnen de groep
  • Maak een documentaire of vodcast in de stijl van Jambers, Man Bijt Hond of Iedereen Beroemd over de oudste nog levende persoon die ooit met je werking verbonden was. Of maak een radioreportage of podcast over deze persoon.

Tips

  • Oud-leden, - leiding, en - bestuur spoor je op in de oude ledenlijsten die bewaard zijn of in de verslagen van vroeger. De nationale secretariaten houden meestal ook ledenlijsten bij, en kunnen bevraagd worden. Je kan ook altijd een oproep plaatsen in je nieuwsbrief of op je facebookpagina. Maak een lijst op waarop je alle verworven info verzamelt.
  • Interviews en speeddates verlopen het gemakkelijkst via een vaste vragenlijst. Beslis op voorhand welke vragen je wil stellen en schrijf deze op. Vermijd daarbij ja/neen-vragen om boeiende antwoorden te krijgen. Interviews neem je best op met een digitaal opnameapparaat. Vraag vooraf wel de toestemming om het verhaal te mogen opnemen en gebruiken voor je actie. Heb je geen digitaal opnameapparaat? Je kan er eentje uitlenen bij de erfgoedcel.
  • Start elk interview met dezelfde identificatiegegevens: "Interview afgenomen op [datum] in [plaats] van [voornaam en naam geïnterviewde][[(voormalige) functie in de vereniging] door [voornaam en naam interviewer(s)].
  • Bewaar de digitale opnames in het digitale archief van de vereniging. Het levert mooie verhalen en interessante kennis op.

Tools

  • Meer informatie over interviewtechnieken en het bewaren van de interviews vind je op de website van Faro: www.faronet.be/dossier/wat-mondelinge-geschiedenis
  • Ook de brochure (met CD Rom)  “Van horen zeggen, mondelinge geschiedenis in de praktijk” geeft meer informatie over correcte interviewtechnieken. Deze brochure kan worden uitgeleend bij de erfgoedcel.
  • Audacity is opensource-geluidsbewerkingsprogramma waarmee het mogelijk is WAV-, AIFF-, Ogg Vorbis-, en MP3-bestanden te maken, te bewerken en op te slaan. Audacity is beschikbaar voor Windows, Mac, Unix en Linux. Het programma is ook in het Nederlands te gebruiken.
1/1
Terug naar boven