Bouts and beyond - parcours in het stadhuis

Van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024 stond het historisch stadhuis in het teken van Dieric Bouts en gerechtigheid. Weinig mensen wisten dat Bouts in de tweede helft van de 15e eeuw speciaal voor het pas voltooide stadhuis een bijzonder werk creëerde.

15 januari 2024

Het einde van het succesvolle New Horizons | Dieric Boutsfestival was meteen ook de laatste kans om de expo Bouts and beyond in het historisch stadhuis te bezoeken. Tot en met zondag 14 januari konden bezoekers - wandelend door verschillende historische kamers - de bijzondere band tussen Dieric Bouts en het Leuvense stadhuis ontdekken. Hoogtepunt was een kijk- en luisterervaring die je helemaal onderdompelde in Bouts' boodschap rond gerechtigheid en het verhaal van ‘De gerechtigheid van Keizer Otto III’.

Het verhaal van Bouts

Het stadsbestuur gaf in de 15e eeuw de opdracht aan topschilder Bouts om het pas voltooide stadhuis te verfraaien met taferelen rond gerechtigheid. Het stadsfestival was de uitgelezen kans om het meesterwerk “De gerechtigheid van Keizer Otto III” in een hedendaagse ​ context onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd het stadhuis met haar rijke geschiedenis en vele verhalen open te stellen voor het grote publiek.

De verhalen over de opdracht, het originele werk en een 19e-eeuwse kopie, vormden het uitgangspunt van een nieuw gecreëerd bezoekersparcours. Langs authentieke archiefstukken en audiovisuele installaties gingen bezoekers op pad door verschillende ruimtes en verdiepingen van het stadhuis.

Onderweg maakten ze kennis met verschillende figuren en perspectieven en werden zij uitgenodigd om na te denken over rechtvaardig oordelen vandaag. Een holografische projectie in samenwerking met KU[N]ST Leuven bracht Bouts op het einde van het parcours tot leven.

Bouts and beyond
Foto: Bardt

Van de 15de eeuw naar gerechtigheid vandaag

In de Studio op de tweede verdieping van het stadhuis werden verschillende mensen van binnen en buiten Leuven aan het woord gelaten. Van een studente criminologie, een vrederechter, activiste, nieuwkomer, kinderen tot een aalmoezenier van Leuven Centraal; zij gaven stuk voor stuk hun visie op gerechtigheid vandaag.

Daarnaast was de Studio tijdens de looptijd van het tentoonstellingsparcours Bouts and beyond ook de plek voor extra events die aansloten bij het thema. Zo was er bijvoorbeeld op 10 november Musical landscapes, een muzikale lezing en boekvoorstelling over De gerechtigheid van Keizer Otto III met muzikale composities van Ataneres Ensemble en LUCA School of Arts. ​Op 6 december, tijdens de Week van Mensenrechten was er een lezing van Prof. Koen Lemmens over gerechtigheid en dit was meteen ook het startschot voor schrijftafels voor Amnesty Interenational. Maar ook enkele voorstellingen van BLIK i.s.m. 30CC werden hier geprogrammeerd.

Tijdens de feestelijke nocturne in het slotweekend traden er verschillende hedendaagse kunstenaars in de voetsporen van Bouts en voegden ze een creatieve vertaling van hun visie op gerechtigheid toe aan het tentoonstellingsparcours. ‘Beyond the vanishing point’ toonde beeldend werk van o.a. Joseph Thabang Palframan. Daarnaast presenteerde Yousra Benfquih een nieuwe tekst rond rechtvaardigheid.

Bouts and beyond
Foto: WieBa Photography

Bedankt voor je bezoek

Het parcours was een belangrijke onderdeel van het New Horizons | Dieric Boutsfestival en was met meer dan 11.000 enthousiaste bezoekers (expobezoekers en rondleidingen met gids) een schot in de roos.

Bouts and beyond was een eerste project om de programmatorische mogelijkheden voor het toekomstige, herbestemde stadhuis te verkennen.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.