Het Jaartallenleven

Het Jaartallenleven in Leuven gaat over een bijzonder levenscyclusritueel waarbij oorspronkelijk mannen, hoofdzakelijk van in en rond Leuven, zich vanaf de leeftijd van 39 of 40 jaar verenigen in een vriendengroep genoemd naar hun geboortejaar: de Mannen van X.

 

Vanuit die vriendenkring organiseren de Jaartallen gedurende 10 jaar allerlei activiteiten en ceremonies ter voorbereiding van hun 50ste verjaardag die ze samen met veel luister vieren. Dat rituele traject resulteert in een hechte vriendengroep die ook na de Abrahamviering (50ste verjaardag) blijft bestaan en daarenboven nog andere opstartende Jaartallen bijstaat.

Vrouwen van 1978
Foto: Uschi Claes

Historiek

De traditie gaat terug tot 1890 (met de Mannen van 1840) en wordt vandaag permanent ondersteund door het Koninklijk Verbond der Jaartallen, sinds 1961 het overkoepelend orgaan van de verschillende vriendenkringen, en de stad Leuven.

Sinds 2018 zijn ook de Vrouwen van het Jaar opgericht. De Vrouwen van 1978 en 1979 zijn de eerste vrouwelijke jaartallen. Ze hebben een eigen werking, maar volgen de traditie van het Jaartallenleven.

Het Leuvense Jaartallenleven verbindt mensen op basis van hun geboortejaar, zonder onderscheid in afkomst, rang, stand. "Zo maak je kennis met mensen die je anders misschien niet zou ontmoeten en creëer je vriendschappen voor het leven", aldus Erwin Verbeken, lid van de Mannen van 1979 en archivaris van de Jaartallen.

Erkenning door Vlaanderen en Unesco

In 2009 besliste toenmalig Vlaams minister van cultuur, Bert Anciaux, om het Jaartallenleven in Leuven toe te voegen aan de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Hiermee was het Leuvens fenomeen van ‘De Mannen van het Jaar’ officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Twee jaar later, in 2011 volgt de erkenning door UNESCO. Het Jaartallenleven in Leuven wordt vanaf dan ook officieel vermeld op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Voor België betekent dit in 2011 de achtste vermelding op de lijst, o.a. naast carnaval in Aalst, de Heilig-Bloedprocessie in Brugge en de Krakelingen en Tonnekensbrand van Geraardsbergen. De recente inventaris vind je op www.immaterieelerfgoed.be.

Meer info

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.