Claves 14: Hoe woonde Dieric Bouts?

'Hoe woonde Dieric Bouts? Woonhuis en meubilair in het vijftiende-eeuwse Leuven.' is het veertiende boekje in de Clavesreeks. Aan de hand van het schepenbankarchief vertellen de auteurs Marika Ceunen en Nick Van den Broeck waar het huis en het atelier van Dieric Bouts stond. Aan de hand van 15de-eeuwse boedelinventarissen reconstrueren ze het interieur. 

cover 'Hoe woonde Dieric Bouts?'

Kijk binnen bij Bouts

Onderzoek op basis van de registers uit het schepenbankarchief wijst uit dat Dieric Bouts (mede) dankzij zijn welstellende echtgenotes heel wat eigendom had. Hij bezat onder andere een wijngaard op de Roeselberg en verwierf vier huizen in de Minderbroedersstraat. Het was daar ook dat Bouts woonde en zijn schildersatelier inrichtte.

In de verdeling van de nalatenschap van Dieric Bouts aan zijn zonen Dieric jr. en Albrecht, krijgen we een gedetailleerd beeld van de ligging en omvang van zijn onroerend bezit. Hoe zijn huis was ingedeeld en hoe het interieur eruit zag, is niet beschreven. Toch slagen de auteurs erin om op basis van boedelinventarissen van gelijkaardige woningen uit de 15de eeuw een reconstructie te maken van de kamerindeling van Bouts’ woning en het (mogelijke) meubilair. Dit wordt verder vergeleken met het meubilair en de kamers die Dieric Bouts in zijn schilderijen verwerkte.

Met dank aan de schepenbankregisters

Deze publicatie is de veertiende uitgave in de reeks claves scabinorum. De claves zijn boekjes over de geschiedenis van Leuven gebaseerd op informatie uit de akten van de Leuvense schepenbank. Die schepenbankregisters vormen de meest omvangrijke bron uit het ancien régime van het Leuvense stadsarchief. Dit boekje illustreert de enorme rijkdom van die registers voor historisch onderzoek naar het dagelijkse leven. Dankzij het scan- en transcribeerwerk van de vrijwilligers van het Itinera Nova-project zijn meer dan 94.025 van de 475.000 handgeschreven folio’s van de schepenbankregisters volledig online doorzoekbaar.

Praktisch

 • Prijs: 5 euro

  PROMO: De volledige reeks claves-boekjes (nr. 1 t.e.m. 14) kan je als pakket aankopen voor slechts 60 euro.

 • Wil je zelf als vrijwilliger meewerken aan de digitalisering en ontsluiting van de schepenbankregisters? Neem contact op met het Stadsarchief.

Over dit boek

 • Titel: 'Hoe woonde Dieric Bouts? Woonhuis en meubilair in het vijftiende-eeuwse Leuven' - claves nr. 14
 • Auteurs: Marika Ceunen en Nick Van den Broeck
 • Taal: Nederlands
 • Publicatiejaar: 2024
 • Uit de reeks: Claves Scabinorum
 • Volume: 14
 • Te koop: Online (vanaf 12 januari) of in het Stadsarchief (het promopakket is enkel in het Stadsarchief te koop)
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.