Restauratie Reus Hertog Jan

In juli 2014 stootte Leuvenaar André Cresens in de oude bottelarij in de Sluisstraat toevallig op de reus Hertog Jan. Tot dan wist niemand waar de reus zich bevond. Helaas is Hertog Jan momenteel in zeer slechte staat. Dankzij de stad Leuven heeft de reus nu een veilig onderkomen in een van de stadsmagazijnen, maar Hertog Jan moet gerestaureerd of zelfs helemaal vernieuwd worden. 

Reus Hertog Jan, genoemd naar hertog Jan I (°Leuven, 1252), kwam 28 jaar geleden tot leven. Hij werd in 1988 geschonken door de toenmalige VVV aan de Volkskunstgroep Reuzegom, Gilde van Sinte Barbelen A° 1488, ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de stichting van de oorspronkelijke gilde. In 1958 werd deze gilde heropgericht en werd de titel ervan overgedragen aan Reuzegom. Vanaf dat moment heeft de erg actieve afdeling kruisboogschieten de tradities van deze vroegere gilde Sinte-Barbelen verder gezet. Anderhalf jaar geleden, naar aanleiding van ReuzeLeuven, zocht Paul De Belder al naar kandidaten die reus Hertog Jan zouden willen adopteren. De werking van Volkskunstgroep Reuzegom is te uitgebreid om ook te voorzien in de zorg voor en traditie rond reus Hertog Jan. Door zijn vraag kwam aan het licht dat de reus die verwacht werd opgeslagen te zitten in een van de Leuvense stadsmagazijnen, daar nooit was geraakt.

Toevallige vondst

Leuvenaar André Cresens, kenner van het Leuvense industriële en wetenschappelijke verleden en auteur van ‘De Leuvense Vaart. Van de Vaartkom tot Wijgmaal. Aspecten uit de industriële geschiedenis van Leuven’ werd door projectonwikkelaar ViRiX gecontacteerd om bijkomende historische informatie terug te vinden. ViRiX, die de voormalige Inbev-site omvormt tot de nieuwe stadswijk DijleDelta met plaats voor appartementen, woningen en studentenhuisvesting, wilde via hem ook een goede bestemming zoeken voor het oude brouwerijmateriaal dat zich nog ter plaatse op de site bevond. Zoekend naar dit brouwerijerfgoed stootte Cresens dus op de drie delen van een reus. In samenspraak met Paul Vranckx (Buurtwerking Groot Redingenhof die eigenaar is van de reus Jan Van den Graetmolen) en Olivier Roland (Mannen van 73, organisatoren van ReuzeLeuven ) werd de reus geïndentificeerd.

Toekomst

Hertog Jan is terecht, maar bevindt zich in zeer slechte staat. De reus zal in de nabije toekomst gerestaureerd of zelfs helemaal vernieuwd moeten worden. Voorlopig krijgt hij een veilig onderkomen in het stadsmagazijn. Ondertussen wordt actief gezocht naar een Leuvense vereniging die reus Hertog Jan wil adopteren. De Mannen van 73 hopen alvast dat er binnen de Jaartallen kandidaten zijn. Dankzij hun nieuwe reuzin Fiere Margriet en de twee voorbije edities van ReuzeLeuven hebben zij de reuzencultuur in de stad terug op de kaart gezet.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.