Reus Jan Van den Graetmolen

Reus Jan van den Graetmolen is geboren op 23 april 1988. Hij kwam er op initiatief van de buurtwerking Groot Redingenhof en staat symbool voor de buurtgemeenschap en voor de stad Leuven met haar rijke historiek. Hij ontleent zijn naam aan Jan vanden Grate die in 1430 eigenaar was van de molen waar zich nu de Dijlemolens bevinden. De molen werd eeuwenlang Graetmolen genoemd.”

De buurtwerking Groot Redingehof stond zelf in voor het ontwerp en de constructie van deze rollende reus. Jan van den Graetmolen is vijf meter hoog, draagt een wit t-shirt, een rode jas, een blauwe sjaal en een blauwe rok. Op zijn borst staat het wapenschild van de familie van Redingen, een van de zeven geslachten van Leuven.

Reus Jan heeft al vele tochten achter de rug binnen en buiten Leuven. Op 8 september 2011 verbrak hij samen met 273 andere reuzen in Antwerpen het wereldrecord van de allergrootste reuzenoptocht. Die gebeurtenis kreeg een eervolle vermelding in het Guinness World of Records boek. De laatste jaren blijft reus Jan in Leuven. Hij neemt samen met collega's Kobe Koeienschieter en Fiere Margriet jaarlijks deel aan de Meyboomplanting op 9 augustus.

Trouwens, Buurtwerking Groot Redingenhof werkt ondertussen aan een tweede reus voor de buurt. Wordt vervolgd.

Meer info

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.