Spel 'De Beestenqueeste'

Speur jij mee? Kan jij met jouw klasgenoten ontdekken welk dier aan zijn einde kwam? Waar is het gebeurd? Wie is de dader? En wat is zijn motief? Breng de opdrachten tot een goed einde, verdien tips en ontrafel samen dit beestig mysterie.

De Beestenqueeste in de Sint-Jansschool
Foto: An Minnen

Spelverloop

In dit dierendetectivespel speelt een set opgezette dieren uit de collectie van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud de hoofdrol. Spelenderwijs leer je meer over de dieren, hun voedsel, leefwijze, biotoop en relatie tot de mens. De kunst van het opzetten van dieren komt ook aan bod.

Voor het spel deel je de klas in in maximaal 5 groepen. Elke speler heeft een rol in de groep (max. 5 rollen). De deelnemers spelen sommige opdrachten tegen elkaar, maar de hele klas moet samenwerken om de oplossing te vinden.

Je kan het spel zelfstandig spelen of een begeleider inhuren.

Verdieping

Als het verborgen dier gevonden is, kan je met de klas een nabespreking doen. Daarbij komen de leerlingen nog meer te weten over de leefgebieden van de verschillende dieren. Van elk van de 25 dieren is er ook een fiche met achtergrondinformatie die de spelers kunnen bekijken of die gebruikt kunnen worden voor extra verdieping.

De Beestenqueeste (logo)

Differentiatie en variatie

Je kan het spel in een makkelijkere of uitdagendere variant spelen. Ook de opdrachten zijn ingedeeld in drie moeilijkheidsgraden. Je kan eventueel vooraf een selectie maken in de opdrachten.

Het spel is daarnaast herspeelbaar. Er zijn 4 verschillende kaartensets met daarbinnen de mogelijkheid tot variatie. Op die manier kan je het spel steeds met andere dieren spelen en is de oplossing altijd anders. Elke set bestaat uit een evenwichtige mix van verschillende diersoorten.

Praktisch

  • Doelgroep: lager onderwijs: tweede en derde graad
  • Waar: in de klas, in het Streekhuis Dijleland (Witte Bomendreef 1, 3050 Oud-Heverlee) of in het gemeentehuis Heverlee (Waversebaan 66, 3001 Heverlee, let op: gemeentehuis Heverlee is enkel beschikbaar voor de herfstvakantie en na de paasvakantie)
  • Wanneer: op aanvraag
  • Duur van het spel: ca. 60 - 90 min.
  • Aantal deelnemers: 1 klas per spel
  • Prijs: afhankelijk van de gekozen formule
  • Meer info en reserveren: infocentrum@vhm.be
De Beestenqueeste is een spel van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud in samenwerking met Erfgoedcel Leuven en De Aanstokerij.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.