De Slag om Leuven

De Slag om Leuven vertelt het verhaal van WO II vanuit Leuvens perspectief en verweeft het verhaal van de stad met gebeurtenissen op (inter)nationaal niveau.

Op 10 mei 1940 valt Duitsland België binnen. Een week later, op 17 mei 1940 neemt het Duitse leger, na dagenlange hevige gevechten, Leuven in. Het is het begin van een periode van ruim 4 jaar bezetting van de stad.

WO II in beeld

De film brengt alle belangrijke gebeurtenissen die zich voordoen op het nationale en internationale strijdtoneel in beeld. Alle relevante thema’s komen in de film aan bod : geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, Jodenvervolging, vluchtelingen, bevrijding. Door het verband te leggen met de bredere context, worden de gebeurtenissen op lokaal niveau verduidelijkt. Op deze manier tracht Slag om Leuven gebeurtenissen die veraf lijken dichterbij te brengen. Thema’s en gebeurtenissen die behoren tot het verre verleden en de wereldgeschiedenis blijken nauw verwant met onze eigen directe leefomgeving.

De Slag om Leuven is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland en bevat een schat aan beeldmateriaal opgenomen in Leuven. De voice-over, door Leuvenaar en zanger Daan, zorgt voor de nodige duiding bij de beelden.

Lespakket

Leraren kunnen aan de slag met het gratis lespakket. Er is een pakket voor de 3de graad lager onderwijs en een pakket voor de 3de graad secundair onderwijs.

Meer info

  • Naam: De Slag om Leuven
  • Prijs: € 8
  • Te koop: Boekhandels en Daltonshop
  • Jaar: 2019
  • Website: Daltonshop
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.