Leuven Bierstad

In deze historische documentaire neemt Leuvenaar en bierkenner Jeroen Meus je mee doorheen de biergeschiedenis van de stad aan de hand van archiefmateriaal. Het verhaal start in de vroege middeleeuwen en loopt door tot vandaag.

Verhaal

De film vertelt de hele biergeschiedenis van de stad: van de allereerste brouwerijen in de stad in de vroege middeleeuwen tot de groei van de sector tijdens de industriële revolutie, de hoogdagen van de lokale brouwerijen zoals Breda, Vantilt en La Vignette, de uitbouw van Artois tot wereldmarktleider en de wederopstanding van het ambachtelijke bierbrouwen in onze regio vandaag de dag. “Leuven Bierstad” belicht alle aspecten van de biergeschiedenis: naast die geschiedenis van de brouwerijen wordt uitgebreid ingegaan op de belangrijke rol die de universiteit en de bierprofessoren én de studenten vervullen. En natuurlijk komt ook de lokale folklore aan bod: het caféleven, de bierfeesten en de verkiezing van de bierkoning.

Archiefmateriaal

“Leuven Bierstad” is de zesde film in een reeks films waarin belangrijke geschiedkundige verhalen over Leuven worden verteld aan de hand van historisch beeldmateriaal. De documentaire is opgebouwd aan de hand van archiefmateriaal, afkomstig uit onder andere Stadsarchief Leuven en verschillende private archieven. Zowel prenten, kaarten, documenten, poster en schilderijen als foto's en film- en videobeelden passeren de revue.

Meer info

  • Titel: Leuven Bierstad
  • Jaar: 2022
  • Te koop: Daltonshop
  • Uitgever: Fonk vzw
  • Partners: "Leuven Bierstad" is een productie van Fonk vzw met de steun van Stad Leuven, Leuvenement vzw en Stadsarchief Leuven.
  • Website: Leuven Bierstad
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.