Straathistories Frederik Lintsstraat

In de zesde publicatie in de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ beschrijft het buurtcomité Flints de geschiedenis, evolutie en toekomst van de Frederik Lintsstraat in Leuven.

De Frederik Lintsstraat is een veelzijdige straat met een lange en soms bewogen geschiedenis. De straat splitst zich op in drie delen: het oudste en studentikoze deel tussen de Vlamingenstraat en de Vesaliusstraat, het vrij drukke doorsteekluik tussen de Vesaliusstraat en de rotonde en het rustigere deel tussen de rotonde en de Geldenaaksevest. Bewoners en studenten wonen er naast elkaar. Het woonzorgcentrum Remy, het OCMW en de grote open (parkeer)vlakte in het midden van de straat herinneren aan de zorgstraat die de Frederik Lintsstraat ooit was.

Sinds 2009 is er in de straat een buurtcomité actief. Dat comité breidt jaar na jaar uit en organiseert meer en meer activiteiten. Na enkele buurtfeesten tijdens de autoloze zondagen, schakelden ze in 2015 een versnelling hoger. Ze organiseerden hun eerste nieuwjaarsreceptie en in oktober haalden ze zelfs het nationale nieuws met hun slaapmutsactie voor meer begrip en respect tussen bewoners en studenten.

Met de begeleiding en steun van de erfgoedcel van de stad Leuven werkten enkele leden het voorbije jaar aan hun Straathistories van de Frederik Lintsstraat. Ze belichtten hierin het ontstaan en de ontwikkeling van de straat en bundelden de verhalen van de oudere buurtbewoners. Dankzij interviews en burengesprekken en dankzij het archieven- en stadsplannenonderzoek, verzamelden ze ook allerlei wetenswaardigheden over de Vleminckxkapel, de talrijke zorginstellingen, Eduard Remy en Frederik Lints.

Het resultaat kan je zelf nalezen in deze zesde Straathistories. De publicatie telt 72 pagina’s en een 100-tal foto’s die verzameld werden vanuit het archievenonderzoek in het stadsarchief enerzijds en bij privépersonen uit de buurt anderzijds.

Praktisch

De publicatie is enkel nog te koop in de buurt zelf:

Je kan de publicatie online doorbladeren. Of je kan de pdf onderaan deze pagina downloaden.

Over dit boek

  • Titel: Straathistories Frederik Lintsstraat
  • Auteurs: Bert Juveyns, Steven Dusoleil, Jac Geyens e.a.
  • Uitgever: Buurtcomité Flints
  • Vormgever: Buzzbee
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2016
  • Prijs: € 5
  • Aantal bladzijden: 72
  • Uit de reeks: Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld
  • Partners: Buurtcomité Flints, Erfgoedcel Leuven, Stadsarchief Leuven
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.