Straathistories Vlierbeek

In de negende editie van 'Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld' kom je meer te weten over Vlierbeek, één van de schilderachtigste buurten van Kessel-Lo. Meer dan twee jaar werkte een groep buurtbewoners er met plezier aan: snuisteren in bibliotheken en het Stadsarchief, buren interviewen, foto's verzamelen, ...  Het resultaat is de publicatie ‘Straathistories Vlierbeek'.

Trotse 'Vlierbekenaars'

De grenzen van Vlierbeek zijn niet afgebakend – de naam slaat eigenlijk enkel op de abdij van Vlierbeek en de site ervan – maar veel omwonenden noemen zich toch trots 'Vlierbekenaars'. Enkele bewoners van de Holsbeeksesteenweg en bewoners uit de omgeving van de abdij van Vlierbeek werkten samen aan hun boekje 'Straathistories Vlierbeek'. Ze focusten zich op driehoek rond de abdij begrensd door de Schoolbergenstraat en een deel van de Holsbeeksesteenweg, de Borstelsstraat, het Gemeenteplein en de Kortrijksestraat.

Grote en kleine verhalen

In het Straathistoriesboekje leer je over de geschiedenis van Vlierbeek: vanaf de 12de eeuw met de abdij en zijn levendige gemeenschap tot de ontwikkeling van platteland naar stadsrand. De verschillende wijken en het Provinciedomein komen aan bod, maar er is ook aandacht voor het rijke verenigingsleven en de sporen van volksdevotie en folklore. Mooie verhalen uit het dagelijkse leven van buurtbewoners, net als historische kaarten en afbeeldingen uit privé-collecties en Stadsarchief Leuven, geven deze publicatie extra kleur.

Zoektocht

De buurtbewoners maakten ook een zoektocht in de ErfgoedApp. Zo kom je al wandelend meer te weten over de buurt. Meer info vind je hier.

Praktisch

De publicatie is uitverkocht. Je kan het boek online lezen of onderaan deze pagina in pdf-formaat downloaden.

Deze Straathistories zijn beschikbaar als luisterversie. Als je een DAISY-speler gebruikt, kan je een cd-rom uitlenen bij de Bib Leuven.

Over dit boek

  • Titel: Straathistories Vlierbeek
  • Auteurs: Rien van Meensel, Annemie Balcaen, Annemie Pernot, Maria Renders, Betty Janssen, Dirk Vande Gaer
  • Vormgever: Sweetbee
  • Taal: Nederlands
  • Publicatiejaar: 2021
  • Prijs: uitverkocht
  • Aantal bladzijden: 71
  • Uit de reeks: Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld
  • Partners: Een realisatie van de buurtbewoners van Vlierbeek in samenwerking met Stadsarchief en Erfgoedcel Leuven
Downloads