Een warme en gastvrije Erfgoeddag met het thema 'Thuis'

Erfgoeddag trok meer dan 11.000 bezoekers in Leuven, een absoluut record. Wat maakt dat we ons ergens thuis voelen?

21 april 2024

Deze Erfgoeddag zette het menselijke aspect in de kijker en toonde de diversiteit in collecties, maar liet ook de verschillende culturen die Leuven rijk is aan bod komen in het programma. Bekijk de aftermovie:

Chinese yoga en dans met de beiaard op het Hooverplein

Bezoekers konden de dag fit starten met Ba Dua Yin, een meer dan 1.000 jaar oude Qigong-vorm of ook wel Chinese yoga genoemd. Ook de Chinese reus was samen met de Poolse reuzin, prinses Nela en reus Jean-Richard II een blikvanger in Tweebronnen.

Chinese yoga op Erfgoeddag 2024
Erfgoeddag fit starten met Chinese yoga (Foto: Jan Crab)

Reuzin Filipiniana zorgde op haar beurt mee voor één van de hoogtepunten: zij mocht de dansvloer openen op het Hooverplein, waar na haar ook de Polska Skola Leuven, de Chinese groep van Nihao Leuven, en enkele Leuvense tangodansers dansten op beiaardmuziek. Beiaardier Philippe Beullens selecteerde immers dansbare home songs uit verschillende landen.

Dansbare home songs op de Universiteitsbeiaard
Tango dansen op het Hooverplein, begeleid door de beiaard (foto: Jan Crab)

Thuiszoekers en stadsliving in het Stadsarchief

In het Stadsarchief kon het publiek ervaren dat migratie van alle tijden is. Naast de verhalen uit de archiefbronnen, gingen bezoekers in gesprek met o.a. vrijwilligers van Refu Interim, mensen die recent hun land hebben moeten verlaten en in Leuven op zoek zijn naar een nieuwe thuis. “Ik vond het heel boeiend om in gesprek te gaan”, aldus Lina Binti, één van de vrijwilligers. “De mensen luisterden naar mijn verhaal, maar ik heb ook veel van hen geleerd, bijvoorbeeld over de geschiedenis van Leuven.” Benieuwd? Een aantal van deze ‘Thuiszoekers’-verhalen kan je de weken na Erfgoeddag nog in de leeszaal van het Stadsarchief vinden.

Thuiszoekers in het Stadsarchief
In gesprek met nieuwkomers vandaag in de expo Thuiszoekers, over nieuwkomers van vroeger (Foto: Jan Crab)

De levendige geschiedenis van Tweebronnen: nieuwe permanente expo

Op Erfgoeddag opende ook een nieuwe, permanente opstelling in de hal van het Tweebronnengebouw. Een installatie die bezoekers informeert over of herinnert aan de levendige geschiedenis van de site. Het vroegere schoolleven in de Technische school, maar ook de architectuur van dit unieke interbellumgebouw en architect Henry van de Velde komen aan bod. Nu elke dag te ontdekken tijdens de

Nieuwe opstelling over de geschiedenis van Tweebronnen
In Tweebronnen kan je vanaf nu elke dag kennis maken de levendige geschiedenis. (foto: Jan Crab)

Erfgoeddag gemist? ERFOOD en meer

Erfgoeddag was ook de start van ERFOOD, een gloednieuw culinair erfgoedfestival dat nog tot 31 oktober op verschillende plekken in de stad opduikt. Op Erfgoeddag lag de focus op Abdij van Park met een potluck picknick met diverse muziek en met de pas geopende expo ‘Aan tafel!’ in PARCUM. Deze belicht tradities, gebruiken en eetgewoontes binnen het christendom, jodendom en de islam, en de vele gelijkenissen. Met KUlinair belichten verschillende erfgoedpartners van KU Leuven in de Universiteitsbibliotheek de eetcultuur en voeding in de universitaire collecties. Van wel of geen friet in de Alma tot studentencantussen en studentenspaghetti. Je kan de expo nog bezoeken tot 20 mei.

Aan tafel! in PARCUM
Tot eind oktober kan je de expo Aan tafel! bezoeken in PARCUM. (foto: WieBa Photography)

De nieuwe tentoonstellingen in KADOC kan je bezoeken tot 30 juni. Hilãl, belicht het moskeeleven in Vlaanderen, na 50 jaar islamitische eredienst. In Woordreizigers komen vrouwen aan het woord in gedichten en andere creatief werk die zich lieten inspireren door voorstellingen van de islam in het verleden.

Expo Hilal in KADOC
Expo Hilal in KADOC kan je bezoeken tot 30 juni

De tijdelijke tentoonstelling 'Speelgoed & thuis' in het Scouts en Gidsen Museum kan je nog tot 27 oktober elke zondag bezoeken, ook een aanrader voor gezinnen.

Twee nieuwe wandelingen in de ErfgoedApp

Op Erfgoeddag verschenen twee nieuwe wandelingen in de ErfgoedApp. In 'Anarchie in Leuven. Thuis in de Underground’ laat je je leiden door activisten, anarchisten, creatievelingen, thuislozen en wereldverbeteraars en kom je meer te weten over het krakersverleden in de stad. In ‘Sporen van de islam in Leuven’ van het KADOC laat je dan weer locaties en verhalen ontdekken die verbonden zijn met moslims in Leuven vroeger en nu.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.