Vredesbeiaard viert vijfde verjaardag

In 2023 vierde de Vredesbeiaard in Abdij van Park zijn vijfde jubileum. Hoogtepunten van de jubileumviering waren een vredesconcert met sopraan Noémie Schellens en beiaardier Luc Rombouts en een samenzangmoment bij kaarslicht.

3 juni 2023

Samen met de gemeenschap die rond het instrument ontstond, de buurt en de vele schenkers die de reconstructie van deze beiaard mogelijk maakten, vierden we op 11 november het vijfde jubileum. Na een crowdfundingscampagne is het instrument ingehuldigd op 11 november 2018, 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Vredesbeiaard groeide uit tot een vaste muzikale waarde in de omgeving en is elke dag opnieuw een krachtig symbool van vrede en verzoening. Dat jubileum grepen we ook aan als moment voor reflectie over oorlog, vrede en verzoening.

Symbool van vrede en verzoening
De Vredesbeiaard is een replica van de abdijbeiaard uit 1730, die in 1811 naar de Sint-Pieterskerk verhuisde en daar werd verwoest tijdens de Brand van Leuven. De replica kwam tot stand dankzij een bijzondere samenwerking tussen de steden Leuven en Neuss aan de Rijn (Duitsland). Kort voor de herdenkingsactiviteiten rond WO I ontdekte Jens Metzdorf, stadsarchivaris van Neuss, dat een bataljon uit zijn stad een belangrijke rol gespeeld had in de verwoesting van Leuven in 1914. Uit de contacten tussen beide steden die daarna ontstonden en het samenwerkingscharter dat ze ondertekenden in 2016, groeide het project van de Vredesbeiaard in de Abdij van Park.

Meer dan 300 grote en kleine schenkers uit Neuss en Vlaanderen droegen bij tot het instrument. Tijdens de inhuldiging gaf het gemeentebestuur van Neuss de zogenaamde verklaring van Neuss aan toenmalig burgemeester Louis Tobback. Hierin verklaart het gemeentebestuur dat het de collectieve Duitse schuld van de Brand van Leuven op zich neemt.

Foto: Jan Crab

Jubileumviering

Arie Abbenes, ere-stadsbeiaardier van Utrecht (NL) en muzikaal adviseur van het Vredesbeiaardproject, trapte de jubileumviering om 13 uur op gang met een concert op de Vredesbeiaard met barokmuziek uit de Lage Landen. De Vredesbeiaard is immers een replica van het 18e-eeuwse instrument van de bekende, Nederlandse klokkengieters Noorden en De Grave.

Om 16 uur volgde een bijzonder duoconcert van sopraan Noémie Schellens en beiaardier Luc Rombouts. De zangstem weerklonk samen met de beiaard over de Abdij van Park. De Vrienden van de Abdij van ’t Park leidden luisteraars op het ritme van de muziek door het abdijdomein. Aansluitend zongen de aanwezigen onder leiding van sopraan Noémie Schellens samen voor vrede met kaarslicht op het Neerhof.

In de Tiendenschuur kon je de hele dag de expo ‘Vrouwen en Vrede’ bezoeken met werk van Leuvense kunstenaressen zoals Liliane Versluys, Yo Vandevenne en Jonny Kiggen. De expo was een organisatie van de Leuvense Vredesbeweging.

Naar aanleiding van deze jubileumviering organiseerde KU Leuven Metaforum op donderdag 9 november een middaggesprek met als onderwerp ‘Oorlog en vrede rond de kerktoren. De vredesbeiaard en de neutraliteit van het openbare klankdomein.’ Sprekers waren beiaardier Luc Rombouts en professor publiek recht Koen Lemmens.

Foto: Jan Crab

Bedankt!

De vijfde verjaardag van de Vredesbeiaard grepen we ook aan om de meer dan 300 schenkers die dit instrument mogelijk maakten, te bedanken met een feestzitting in de abdijkerk met sprekers uit Leuven en Neuss, opgeluisterd door vocaal ensemble Musa Horti. Op de jubileumviering mochten we ook een delegatie uit Neuss verwelkomen.

Bedankt aan iedereen die er (in gedachten) bij was!

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.