
Dankzij de samenwerking met 12 Leuvense erfgoedpartners biedt Erfgoedweken een breed en gevarieerd aanbod voor leerlingen van het lager, secundair, hoger en volwassenenonderwijs. Het programma combineerde interactieve klasactiviteiten met VIP-bezoeken aan erfgoedlocaties zoals musea en archieven. Thema’s liepen sterk uiteen: van koloniale geschiedenis en volksverhalen tot koken met oude recepten, schilderijen vervalsen en politieke beeldvorming. De Erfgoedweken nodigden leerlingen uit om erfgoed te beleven, te onderzoeken en te bevragen — zowel binnen als buiten de klas.
Meer dan 30 klassen uit verschillende Leuvense scholen werden ondergedompeld in een boeiend programma dat hen erfgoed van dichtbij liet ontdekken. Leerlingen gingen op erfgoedavontuur met een zoektocht naar oude bouwtechnieken in Cultureel Erfgoed Anuntiaten Heverlee, of luisterden naar volksverhalen tijdens wandelingen in de buurt van de school. In het Didactisch Museum Archeologie daagden ze zichzelf uit in een escaperoom vol archeologische raadsels. Creatieve geesten konden hun talenten tonen in het atelier van M Leuven tijdens de workshop 'Hands-on. Spelen met kunst', terwijl anderen de het mysterie van de indringer op scoutskamp ontrafelden.
Voor wie liever in de klas bleef, waren er de klasbakken. In de workshop 'Religieus erfgoed gaat door de maag' ontdekten leerlingen hoe religieuze tradities en feestdagen invloed hebben op eetgewoonten. De workshop 'Koloniaal erfgoed en dekoloniale kunst' bood een kritische blik op het koloniale verleden en hedendaagse kunst. Daarnaast konden leerlingen zich op een interactieve manier verdiepen in de geschiedenis van Vlaamse migranten en oorlogsvluchtelingen door een stellingenspel en debat, of onderzochten ze politieke posters van karikaturen tot memes. Die mix van interactieve activiteiten maakte van de Erfgoedweken een levendige en leerzame ervaring voor alle deelnemers.
Meer erfgoed op school?
Neem een kijkje bij het permanente aanbod voor scholen of neem contact op met de Erfgoedcel voor advies en ondersteuning op maat.