Struikelsteen ter ere van Henri Bollens

8 mei, V-dag. Een gepaste dag om de struikelsteen ter nagedachtenis aan Henri Bollens (°1879, Leuven, +1945, Buchenwald) in te huldigen.

8 mei 2025

Op 8 mei, V-dag, werd voor het huis in de Jean Baptiste Van Monsstraat 65 een nieuwe struikelsteen geplaatst ter nagedachtenis aan Henri Bollens (°1879, Leuven, +1945, Buchenwald), een slachtoffer van de Nazi-bezetting. Deze ‘Struikelstenen’ (Stolpersteine), een project van kunstenaar Gunter Demnig, herdenken intussen al meer dan 100.000 slachtoffers van het nazisme in heel Europa. De stenen liggen voor de laatst gekende woonplaats van het slachtoffer.

In Leuven liggen er inmiddels 18 struikelstenen. Met dit project houden we de geschiedenis van bezetting en verzet levend en staan we stil bij de gruwel die oorlog ook vandaag helaas nog teweegbrengt.

struikelsteen Henri Bollens
"Via het persoonlijke verhaal achter deze struikelstenen eren we de moed van deze Leuvenaars. We zijn dankbaar dat de familie Bollens het initiatief nam voor het plaatsen van deze steen ter ere van hun groot- en (over)overgrootvader.”
schepen van cultuur Bert Cornillie

Een levensverhaal van engagement

​Henri Bollens was sterk geëngageerd in de socialistische beweging en werd in 1921 gemeenteraadslid van Leuven. Hij werd op 23 december 1943 opgepakt omdat hij verzetslieden onderdak bood en informant was in het Partizanenleger. Zijn familie wil hem nu eren met deze struikelsteen.

Henri werkte bij de Leuvense metaalfabriek Ateliers de la Dyle, waar hij zich aansloot bij de socialistische vakbond. In 1911 werd hij de eerste vaste secretaris van de ‘Leuvense federatie der vakverenigingen’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij mee aan broodbedelingen voor werkloze Leuvenaars. Na de oorlog werd hij voorzitter van de socialistische mutualiteit.

Naast zijn vakbondswerk was Henri actief in verschillende sociale initiatieven, zoals de coöperatieve winkels ‘De Proletaar’ en de kledingvakbond. Hij was lid van de Socialistische Jonge Wacht en werd in 1921 verkozen als gemeenteraadslid voor de BWP (Belgische Werklieden Partij). Hij steunde de republikeinen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en zette zich in voor de socialistische partij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de bezetting was hij actief in het verzet. Hij stelde het geld van het socialistische ziekenfonds veilig en hield de coöperatieve winkel open. Hij werd uiteindelijk opgepakt en gedeporteerd naar Breendonk en later naar de concentratiekampen van Vucht en Buchenwald, waar hij op 1 maart 1945 stierf.

Inhuldiging struikelsteen Henri Bollens
80 jaar na het einde van WO II plaatsen wij met kleinkinderen, (achter)achterkleinkinderen en allen die nog komen deze steen voor Henri Bollens. Als eerbetoon aan zijn moed, voor de eeuwige herinnering en opdat nooit meer mag gebeuren wat hij doorstond.
initiatiefneemster Saskia Bollens en familie
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.