Jennifer is moeder, echtgenote, choreograaf, dansleerkracht en danser. Ze is coördinator van de dansopleiding aan het Lemmensinstituut, geeft les in het Danscentrum Aike Raes en heeft ook haar eigen danscompagnie Lune en een jongerencompagnie. Op 23 mei 2023 ging Jennifers solovoorstelling Ever/After in première.
Op zaterdag 10 juni opende de expo over 25 jaar Filipiniana Europa en werd de Filipijnse reuzin Filipiniana onthuld. Hoe werd jij de trekker van deze initiatieven?
Jennifer: Mijn mama, Julieta Frisnedi kreeg een hersenberoerte in 2021. Zij was toen bezig met het maken van een Filipijnse reuzin. De ruwe vorm van het hoofd stond in haar gang. Haar droom was ook om voor 25 jaar Filipiniana Europa een fototentoonstelling te maken. Omdat ze het zelf niet meer kan, heb ik dat nu gedaan. Ik vind dat zij dat verdient.
Ik vind het fantastisch dat die fototentoonstelling en die reuzin nu allemaal tegelijk samenkomen. Door de expo te maken, ben ik ook heel veel over haar te weten gekomen. Ik wist dat ze heel veel deed, maar nu weet ik echt pas wat ze allemaal deed, ook toen ik nog maar een kind was. Soms was het ook moeilijk tussen ons omdat ze zoveel deed. Ze wou altijd andere mensen helpen voor ze zichzelf hielp. Het is echt een moeder Theresa. Ze verdient een heiligverklaring (lachend). Daarom ben ik heel blij dat ze nu vereeuwigd is in die reuzin.
Ik had niet door hoeveel ze gedaan heeft en hoeveel ze voor iedereen betekent. Ze kende zoveel mensen, ook internationaal. Die Filipijnse cultuur zat zo in haar. Ze voelt zich daar heel verantwoordelijk voor om dat hier te blijven voeden en te onderhouden, ook die contacten. Ze wrong zich vaak ook in bochten om dat allemaal te doen, maar ze vond dat haar plicht.
Filipiniana bestaat nu 25 jaar. Julieta Frisnedi, jouw mama, heeft Filipiniana opgericht. Hoe ging dat?
Jennifer: Mijn mama en papa kwamen hier beiden studeren en uiteindelijk ook doctoreren. Toen mijn mama hier kwam, was er FUSE, een vereniging voor Filipijnse studenten. Maar met haar achtergrond in kunstopvoeding wilde ze ook iets cultureels doen.
Daarom is ze begonnen met de Filipijnse gemeenschap die hier toen was met optreden met Filipijnse zang en volksdans. Een vast onderdeel van de optredens was de ‘Tinikling’, de Filipijnse nationale dans. Vanaf dat ik de bewegingen kon maken, danste ik die met mijn mama. We werden overal uitgenodigd, onder andere door Filipijnse gemeenschappen in andere Vlaamse steden. We traden zelfs op in Duitsland en kwamen op de RTBF! Filipiniana werd ook veel gevraagd op andere Filipijnse activiteiten.
Jij leerde de Filipijnse cultuur kennen via Filipiniana Europa en die optredens?
Jennifer: Ja, klopt. Ik kreeg die kleren, deed die dansjes, zong de liedjes. Als 4-jarige moest ik Filipijnse liedjes zingen, maar ik verstond er niks van. Ik heb ze gewoon van buiten geleerd. Ik ken nog altijd flarden, maar ik weet nog altijd niet wat ze eigenlijk willen betekenen (lacht).
Als ik 10 jaar was, kwam ik in de Filipijnen. Ik vond dat ik er hetzelfde uitzag als de mensen daar, maar ze spraken mij daar in het Engels aan, wat ik niet begreep. Ik dacht dat ik er toch hetzelfde uitzag als de Filipijnen? Toen bleek dat ze aan mijn houding en hoe ik mij gedroeg zagen dat ik Westers was. Ik heb toen een klassiek, Westers ballet op een Filipijns feest gedanst en dat was heel speciaal daar.
Volgend seizoen wil ik een voorstelling maken waarin mijn eigen hedendaagse dansachtergrond samen komt met de Filipijnse cultuur. Zo wil ik onder andere mijn eigen versie maken van die nationale dans.
Hoe weet ik nog niet, maar er broeit alvast een idee.
Nu ben ik heel dankbaar dat de expo er is, dat de reuzin Filipiniana heet en dat de reuzin helemaal is gemaakt zoals mijn mama het wou. En natuurlijk ben ik blij dat het naar haar beeltenis is gemaakt. Ze is nu dus ook Leuvens erfgoed (lacht)!
Wil je meer te weten komen over Juliet Frisnedi en Filipiana Europa? Of wil je de Filipijnse reuzin bewonderen?
Bezoek dan de expo '25 jaar Filipiniana Europa, een eerbetoon aan Julieta Frisnedi' in de Bib Leuven Tweebronnen tussen 10 juni en 5 juli tijdens de openingsuren van de bib.